Hlavní obsah

Není důkaz, který byl usvědčoval Nečesaného z vraždy, řekl Nejvyšší soud

– Brno

Krajský soud v Hradci Králové v kauze Lukáše Nečesaného selektivně hodnotil důkazy, přehlížel vážné pochybnosti a nerespektoval dřívější pokyny. Nejvyšší soud (NS) takto odůvodnil zrušení pravomocného rozsudku za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích. Zároveň rozhodl o tom, že kauzu dostane na stůl nový soudce. ČTK se s odůvodněním seznámila, oficiálně ještě není k dispozici.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lukáš Nečesaný u soudu

Článek

V usnesení stojí, že krajský soud musí provést znovu celé dokazování. Dosud podle NS nedokázal ke kauze přistoupit plně v souladu se zásadou in dubio pro reo, která formuluje povinnost rozhodnout v pochybnostech ve prospěch obviněného.

Verdikt se podle NS hemží úvahami o tom, co obžalovaný udělat mohl, ale obsahuje pouze málo kategorických závěrů o tom, co skutečně udělal. „Základním problémem přezkoumávané věci zůstává, že trpí výrazným deficitem záruk spravedlivého procesu. Dosud provedeným dokazováním nebyl opatřen takový důkaz, který by svým obsahem obviněného jednoznačně usvědčoval a zároveň se nedal zpochybnit z hlediska zásad spravedlivého procesu,” stojí v rozhodnutí senátu s předsedou Janem Bláhou.

60 stran spisu

Odůvodnění je v agendě NS výjimečné svou délkou, má přes 60 stran, i detailní pozorností věnovanou jednotlivým důkazům. Při hodnocení výpovědi napadené ženy například krajský soud podle NS nepochopil celkové závěry expertiz zaměřených na možnou ztrátu paměti.

Amnézii podle posudků nelze vyloučit, proto je podle NS nutné s ní kalkulovat, a to právě s ohledem na zásadu in dubio pro reo. NS zpochybnil také výsledky první rekognice. Z videozáznamu prý není patrné, že kadeřnice označila snímek Nečesaného.

„Pokud na dotaz policejního orgánu cosi odpověděla, nebylo její vyjádření natolik srozumitelné, aby bylo možno učinit tak kategorický závěr, jaký byl do protokolu o rekognici formulován,” uvedl NS.

Pochybnosti v důkazech

Soud má pochybnost také o pachových stopách a poukázal na to, že otisk boty v kaluži krve na místě činu nesouhlasí s Nečesaného obuví a že na ulomených nehtech kadeřnice byla DNA neznámého člověka. V usnesení se objevuje kritika policejní práce při prvním ohledání místa činu nebo výtka k chaotické žurnalizaci, tedy časovému řazení trestního spisu.

Původní předseda senátu krajského soudu Jiří Vacek se případem zabýval třikrát. V lednu 2014 poslal Nečesaného na 16 let do vězení, Vrchní soud v Praze rozhodnutí zrušil. Vacek napodruhé znovu uložil 16letý trest, vrchní soud pak verdikt o tři roky zmírnil. NS v květnu 2015 rozsudky zrušil a propustil Nečesaného z vězení. Krajský soud Nečesaného loni v dubnu znovu uznal vinným a uložil mu 13 let vězení, odvolací soud pak rozsudek potvrdil. Následovalo úspěšné dovolání, už loni v prosinci NS Nečesanému trest opět přerušil.

Útok v hořickém kadeřnictví se stal v únoru 2013. Pachatel kadeřnici nejméně šestkrát udeřil do hlavy polenem a ukradl jí 10 000 korun. Vážně poraněné ženě zachránili život lékaři. Nečesaný přiznal, že v kadeřnictví byl – prý se chtěl nechat ostříhat, kadeřnice ale už zavírala, a proto odešel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám