Hlavní obsah

Odvolání Nečesaného kvůli jeho nemoci soud projedná na konci srpna

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Projednávání odvolání v případě Lukáše Nečesaného (24), nepravomocně odsouzeného na třináct let za pokus o vraždu kadeřnice, skončilo dříve, než vůbec stihlo začít. Odvolací senát pražského Vrchního soudu ve středu jednání odročil na žádost obžalovaného, který prý trpí zánětem průdušek. K soudu Nečesaný sice dorazil, prohlásil ale, že má horečky, a požádal soud o odročení.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Lukáš Nečesaný přišel soudu říci, že je nemocný.

Článek

„Jsem tři dny v horečkách, mám v sobě dva diazepamy a paralen,“ uvedl Nečesaný na dotaz soudce Jiřího Lněničky, který byl jeho přítomností u soudu podle svých slov překvapen. Nečesaného advokát totiž v úterý soudu zaslal žádost o odročení z důvodu nemoci svého klient a žádost podložil lékařskou zprávou z Krajské nemocnice v Liberci, které šéfuje otec Nečesaného.

Nečesaný se u soudu nicméně objevil, ale trval na odročení kvůli své nemoci. „Nebudeme to zbytečně hrotit a pana obžalovaného zde držet násilím,“ prohlásil po krátké poradě senátu Lněnička a jednání odročil na 31. srpna.

Nečesaný podle obžaloby napadl kadeřnici v únoru 2013 v podvečer v Hořicích na Jičínsku. Do kadeřnictví měl přijít krátce před zavírací dobou. V kadeřnictví měl zaútočit šesti ranami přineseným polenem na ženu, která zrovna zavírala, vzít jí z kabelky deset tisíc korun a odejít. Vážně zraněnou ženu našel její syn, život jí zachránili lékaři.

Obhajoba za milióny

Sám Nečesaný přiznává, že v inkriminovanou dobu skutečně v kadeřnictví byl, zbytek je ale prý výmysl. V případu se velmi angažuje otec Nečesaného Luděk Nečesaný, podle něhož jdou náklady na synovu obhajobu do miliónů.

Královéhradecký soud nejprve v lednu 2014 poslal Nečesaného za pokus o vraždu na šestnáct let do vězení. Vrchní soud v Praze tento rozsudek o dva měsíce později v neveřejném zasedání zrušil a vrátil zpět k novému projednání. Soud v Hradci Králové ale mladíka odsoudil opět na šestnáct let. V červenci téhož roku odvolací soud snížil Nečesanému trest na 13 let.

V roce 2015 ale na základě intervence tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) Nejvyšší soud odsuzující rozsudek pro nedostatek důkazů zrušil. Případ tak opět putoval do Hradce Králové, kde napadená kadeřnice prohlásila, že Nečesaného poznala. Při původním hlavním líčení si nebyla jistá. Soud svůj odsuzující verdikt odůvodnil také pachovými a traseologickými stopami.

Spoluvězeň Nečesaného Jiří Funda navíc vypověděl, že se jim na cele svěřil, že na kadeřnici zaútočil. Obhajoba se snažila Fundovu věrohodnost napadnout, soud ale její námitku neuznal a Nečesanému opět vyměřil třináctileté vězení.

Luděk Nečesaný kvůli Fundově výpovědi tento týden v pondělí podal na vyšetřovatele případu trestní oznámení. Tvrdí, že policisté získali Fundovu výpověď výměnou za protislužbu, což má dokazovat svědectví dalšího vězně Juraje Horvátha. Tomu se měl Funda svěřit, že si vše vymyslel.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám