Hlavní obsah

Hlasy mu říkaly, že musí zabít, vrchní soud mu potvrdil 18 let vězení

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Vrchní soud v Olomouci poslal ve čtvrtek na 18 let do vězení se zvýšenou ostrahou 27letého Petra Mikulku z Bruntálu, který předloni opilý brutálně zavraždil v olomoucké městské části Chválkovice svého tehdy 47letého známého. Učinil tak prý proto, že mu hlasy říkaly, že musí zabít.

Petr Mikulka u vrchního soudu Video: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Stejný trest mladíkovi uložil již letos v lednu Krajský soud v Olomouci. Odvolal se proti němu, ale neuspěl.

„Odvolání obžalovaného bylo jako nedůvodné zamítnuto. Ztotožnili jsme se plně se skutkovými i právními závěry soudu prvního stupně, na nichž jsme neměli důvod cokoliv změnit,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Mikulka, který žil v olomouckém azylovém domě, podle obžaloby v noci na 22. prosince 2015 v opilosti fyzicky napadl svého známého. Stalo se tak po předchozí hádce v zahradním domku na párty, kde bylo pět lidí.

Prostě jsem ho musel zabít
obžalovaný

K vraždě se muž přiznal policistům v přípravném řízení. „Ten den jsme popíjeli, já vypil litr a čtvrt vína, nejméně ze všech, a pak jsme šli do chatky, kam nás pozval jeden známý. Bylo nás pět. Karla, jehož jsem později zavraždil, jsem znal asi dva dny. Seděli jsme v chatce a já najednou slyšel v hlavě hlasy, co říkaly: Musíš zabít. Ne sice koho. Zdálo se mi však, že Karel se tomu smál, a to bylo pro mě znamení,“ řekl policistům.

Hlasy

Nejprve muže pěstmi surově mlátil do krku a hlavy. Poté ho do stejných míst s velkou intenzitou kopal. Vzápětí vzal v chatce volně odložený nůž a muže mimo jiné bodl do pravého stehna a pak mu zasadil další rány zejména do oblasti krku.

„Poté, co jsem popadl nůž, se ty hlasy ozvaly znovu a já si řekl: Hochu, teď tě dorazím. Prostě jsem ho musel zabít. Když jsme ho pak s jedním známým, který mu ale nic neudělal, vytáhli před chatku, ještě se hýbal, byl při vědomí. Znovu jsem mu nandal. Pak jsem ho přikryl bundou a šel spát. To zcela jistě ještě žil. Ráno, kdy jsem ho zakrýval plachtou, byl už mrtvý,“ vypověděl Mikulka.

Původně chtěl svalit vinu na dalšího účastníka tragické párty. „V minulosti byl souzený za vraždu, a tak jsem si říkal, že policajti mu to přišijí,“ vysvětlil obžalovaný, jenž se však nakonec přece jen doznal.

Půjde do detence

Napadený utrpěl mnohačetná vážná zranění, z nichž většina podle znalců mohla způsobit smrt. Bezprostřední příčinou úmrtí bylo vykrvácení po bodné ráně do stehna.

Trest uložený Mikulkovi je podle Lichnovského přiměřený a zákonný, reflektující všechny přitěžující i polehčující okolnosti.

„Potřeba bylo zohlednit i to, že se jedná obecně o agresivní osobnost, která má již bohaté zkušenosti s přestupkovými řízeními, a v neposlední řadě i to, že je třeba chránit společnost před tímto obžalovaným, neboť možnost jeho resocializace je snížená,“ konstatoval mluvčí.

Vrchní soud potvrdil i zabezpečovací detenci, kterou Mikulkovi uložil spolu s trestem vězení krajský soud. „Ta souvisí s ochranou společnosti před tímto obžalovaným, který je agresivní obzvláště po požití alkoholických či jiných návykových látek,“ dodal Lichnovský.

Reklama

Související témata:

Související články

Slyšel prý hlasy a zabíjel, dostal 18 let

Na 18 let za mříže poslal v pondělí senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Petra Mikulku (26) z Bruntálu za to, že v opilosti brutálně...

Výběr článků

Načítám