Hlavní obsah

Mladík znásilnil 10letého chlapce a je na útěku. Soud mu dal nejpřísnější možný trest

Právo, Patrik Biskup

Nejpřísnější opatření, které může soud uložit nezletilému dítěti za spáchání trestného činu, padlo ve čtvrtek v Klatovech. Do ochranné výchovy až do své plnoletosti poputuje dnes již 16letý mladík, který si před třemi roky v dětském diagnostickém ústavu vzal do parády 10letého novice, po němž v rámci nováčkovského křtu požadoval sexuální úsluhy. Když se mu vzepřel, znásilnil ho. Mladík je ovšem na útěku a pátrá po něm policie.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na základě důkazů je zřejmé, že se to stalo. Mladík sice popírá, že by něco takového spáchal, ale podle znalců vědomě lže. Dobře ví, co se stalo, a také to, že se toho dopustil,“ uvedla soudkyně Martina Šimánková.

Upozornila, že jde o chlapce, který nemá základní sociální návyky, je agresivní, arogantní a vše řeší silou. „Teď už nejde o to, pomoci jemu, aby se z něj vyklubal řádný člověk, ale je třeba spíše před ním chránit společnost,“ dodala.

Je namístě uložit taková intenzívní a restriktivní opatření, aby byla vůči němu chráněna společnost.
psychiatr

Podle spisu mladšímu spolubydlícímu přehodil přes hlavu peřinu a snažil se ho přidusit. Jakmile hoch vystrčil hlavu, aby se nadechl, útočník mu strčil penis do pusy. Poté ho svlékl z pyžama a zasouval mu úd mezi stehna až do vyvrcholení.

Znásilněný chlapec se bál věc oznámit. Nakonec ale u něho zvítězil strach, že by se to mohlo opakovat, a vše řekl vychovateli. Psychiatr označil útočníka za nelítostného a bezcitného.

„Je namístě uložit taková intenzívní a restriktivní opatření, aby byla vůči němu chráněna společnost,“ uvedl s tím, že dosud uplatňovaná výchovná opatření tady zcela selhávají.

Pokud je mu v něčem bráněno nebo odporováno, stane se velmi agresivním vůči každému, kdo se dostane do jeho blízkosti. Je arogantní, pohrdá námi a působí tak, že nás chce zastrašit.
zpráva z dětského domova

Upozornil, že mladík není schopen soucitu, lítosti a nemá žádné pocity viny. Z posudku znalce vyplývá, že mladík neubližoval v důsledku sexuální úchylky. „Jeho motivace spočívala spíše v egoistickém uspokojení osobních potřeb,“ sdělil psychiatr.

Pohrdá vychovateli a je arogantní

Rady si s ním nevědí ani vychovatelé. „Pokud je mu v něčem bráněno nebo odporováno, stane se velmi agresivním vůči každému, kdo se dostane do jeho blízkosti. Je arogantní, pohrdá námi a působí tak, že nás chce zastrašit. Je mu všechno jedno, jakmile má příležitost, uteče,“ citovala soudkyně zprávu z dětského domova, kde je mladík umístěn. Ochrannou výchovou se pro něj ale nic zásadního nezmění.

Vadí mi, že dělá průšvihy. Bohužel jsem jediná, koho poslouchá a respektuje. Když se doma objeví, tak slíbí, že už bude sekat latinu a nebude z ústavu utíkat. A pak zase zdrhne.
matka

„Rozhodně nejde o žádný vězeňský režim. V podstatě jsou tito ochrankáři na tom stejně jako běžní chovanci. Jediné omezení je snad v tom, že nemají automatické právo na vycházku. Jinak mohou normálně jezdit každých 14 dní domů,“ uvedl ředitel Výchovného ústavu v Boleticích Rudolf Jakubec.

Výjimku podle něho tvoří děti, které mají na svědomí závažné delikty jako vraždy nebo těžká ublížení na zdraví. „U těchto chovanců s extrémní poruchou chování je to jiné. Jsou odděleni od ostatních v maximálně šestičlenné skupině, ke které jsou přiděleni dva vychovatelé a jeden asistent. Tam je to přísnější,“ dodal. Rozsudek si přišla vyslechnout i mladíkova matka. Po odchodu ze soudní síně plakala.

„Vadí mi, že dělá průšvihy. Bohužel jsem jediná, koho poslouchá a respektuje. Když se doma objeví, tak slíbí, že už bude sekat latinu a nebude z ústavu utíkat. A pak zase zdrhne. Jsem z toho dost zoufalá,“ uvedla 40letá žena. Agresivitu prý má syn po svém otci.

Reklama

Výběr článků

Načítám