Hlavní obsah

Příčina havárie sypače, který hodiny čekal na záchranu, neznámá. Dispečer stíhán nebude

Kolín

Policie ukončila vyšetřování nehody sypače, který v únoru havaroval na Kolínsku a několik hodin čekal na záchranu. Pochybení dispečinku v trestněprávní rovině policie nezjistila, samotnou nehodu má na stole správní orgán. Novinky o tom ve středu informovala mluvčí policie Martina Fejfarová.

Foto: HZS Středočeského kraje

Havarovaný sypač na Kolínsku

Článek

„Samotná dopravní nehoda byla předána správnímu orgánu k dalšímu postupu. Prováděli jsme šetření i ve věci neposkytnutí pomoci, což se nepodařilo prokázat, a nebylo zjištěno ani pochybení ze strany dispečinku,“ sdělila mluvčí.

Jak dále dodala, nehoda se stala tak, že řidič vjel do protisměru, sjel ze silnice a narazil do stromu. Šofér si podle svých slov havárii nepamatuje. „Příčinu nehody policisté nezjistili a nyní je na správním orgánu, aby učinil závěry a případně potrestal řidiče podle zákona,“ doplnila Fejfarová.

Foto: HZS Středočeského kraje

Havarovaný sypač na Kolínsku

Správní orgán může šoféra sankcionovat podle přestupkového zákona, nebo nehodu odloží. Řízení je však neveřejné a rozhodnutí přestupková komise nesděluje. Policii ztěžoval vyšetřování fakt, že se nenašel žádný svědek havárie.

Byl potrestán dispečer?

Nehoda se stala v noci na 1. února kolem třetí hodiny ráno u obce Hradešín. Řidič narazil do stromu a byl zaklíněný. Nemohl se dostat k mobilu, a tudíž neměl možnost si přivolat pomoc. Že se sypač nepohybuje, si všiml až dispečer kolem šesté ráno a zavolal pomoc.

Foto: Novinky

Havarovaného sypače museli řidiči vidět

„Sypač byl ze silnice viditelný, svítila mu i světla. Mám za to, že ho projíždějící řidiči museli vidět, a nikdo mu nepomohl. I když někdo nemá rád krev, stačilo jen zvednout telefon a zavolat. Nikdo to však neudělal,“ popsal tehdy mluvčí hasičů Petr Svoboda.

Auto patřilo firmě ZKP Kladno, která je dodavatelem pro Krajskou správu a údržbu silnic Středočeského kraje. Jak v únoru řekl její ředitel Zdeněk Dvořák, měl sledování sypače na starosti dispečer dodavatele, který pochybil. Zda však byl nějak potrestán, není jasné, protože ředitel na dotaz redakce nereagoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám