Hlavní obsah

Rodiče odmítají konzumní způsob života, na výchovu jejich „vlčích dětí“ bude dohlížet sociálka

– Klatovsko
Právo, Patrik Biskup

Výchova pěti „vlčích dětí“ z Klatovska už nebude jen záležitostí jejich rodičů. Tamní soud v úterý rozhodl, že do rodiny odmítající dnešní konzumní způsob života budou jednou za půl roku docházet na kontrolu sociální pracovnice. V případě, že se situace nezlepší, může vše skončit až odebráním dětí a umístěním do náhradní péče.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Ze strany rodičů dochází k zanedbávání dětí zejména v oblasti vzdělávání, ale také v oblasti zdraví a sociálního rozvoje,“ uvedla při odůvodnění rozsudku samosoudkyně Věra Králová. Opírala se především o závěry vyšetření psychologa Radka Ptáčka.

„Všechny žijí v podstatě v plné izolaci od běžného života a především svých vrstevníků. V dané situaci se nejedná pouze o otázku životního stylu rodiny, ale o faktické zanedbávání dětí, které velmi pravděpodobně bude mít závažné dopady na celý jejich život,“ citovala soudkyně ze zprávy psychologa.

Ten navíc upozornil, že v současné době je zcela nezbytné situaci řešit. „A to zcela bez výhrady i vyšetřením duševního stavu a výchovných kompetencí rodičů, o jejichž úrovni lze vyslovit podstatné pochybnosti. Dále je nutné zvolit intenzivní program péče o děti, který jim umožní dohnat alarmující zanedbání,“ stojí dále ve zprávě.

Mají pět dětí

Početná rodina žije v polorozpadlém domku v malé pošumavské vesničce. Svým alternativním způsobem života zůstává izolována od ostatních spoluobčanů.

Středoškolsky vzdělaní manželé mají pět dětí ve věku od jednoho roku do 12 let. Všechny se narodily doma. Nejmladší z nich pro úřady fakticky neexistuje, rok nebylo nikde evidováno a dosud nemá rodný list. Starší děti zase nechodí do školy. Matka je prý učí sama v rámci domácího vzdělávání.

Děti jsou špinavé, nemají vůbec myté vlasy
ze šetření sociálky

Na povinné přezkoušení do školy ale nechodí. Například u nejstaršího syna, kterému bude za dva měsíce třináct, odpovídají schopnosti číst a psát dítěti na úrovni první až druhé třídy.

Podle Ptáčka jsou podobně zaostalé i ostatní školou povinné děti, ačkoliv intelekt je u některých z nich výrazně nadprůměrný. Je tak šance, že by se při radikální změně přístupu rodičů byly schopny vrstevníkům vyrovnat během krátké doby.

Matka před soudem označila zprávu psychologa za neobjektivní. „Udělal závěry z půlhodinového sezení a ještě podle nějakých tabulek, což vůbec neodpovídá realitě. Je to pracovník, který dostal zaplaceno, aby odvedl práci, kterou potřebujete,“ prohlásila. S dětmi prý měla plány, než jí do toho vpadla sociálka se svými praktikami.

Děti jsou prý špinavé

„Já to vidím tak, že děti potřebují být připravené na přijímací zkoušky na střední školu, a jestli k tomu mají mít nějaká vysvědčení nebo potvrzení o přezkoušení, není důležité,“ tvrdila. S dětmi se prý matka učí asi čtyři hodiny denně. „Pak jim zadám úkol k nějakému tématu a ony ho vypracují. Netlačím je nějakým časovým limitem, aby z toho byly ve stresu jako ve škole,“ dodala.

Sociální pracovnice poukázaly na nevyhovující prostředí, kde rodina bydlí. „Žijí společně se zvířaty. Děti jsou špinavé, nemají vůbec myté vlasy, působí velmi zanedbaně. Doma pobíhaly téměř nahé, skoro nemluvily, nehrály si,“ stojí v závěrech z prvotního šetření úřednic.

Všechny žijí v podstatě v plné izolaci od běžného života a především svých vrstevníků
Radek Ptáček, psycholog

Matka nepřipouští, že by jako rodiče dělali něco špatně. „Žijeme tak, jak si můžeme dovolit. To znamená s co nejmenší spotřebou a s co nejmenšími nároky na okolí. Nikomu nic neděláme, neubližujeme, nekrademe. Hledíme si hlavně svého, na rozdíl od lidí, kteří se nás snaží stále nějakým způsobem rozvrtávat,“ vysvětlila 43letá žena.

Vnímá to tak, že pokud je někdo trošičku jiný, jsou proti němu všichni zaujatí.

„Chováme se přirozeně. Lidé si myslí, že jsme něco, co si zaslouží odsoudit. Nemáme dvě děti, ale pět, protože pánbůh to tak asi chtěl. Otec chodí do práce, ale nevydělává tolik, abychom mohli mít všechno. Neberu dávky, nechci být jako ti, co žijí na úkor ostatních,“ řekla.

Alternativní styl

„Jestliže děti mají tátu a mámu, tak jim nechybí nic. Všechno ostatní je navíc. Dnes děti musí mít všechno možné, ale s rodičovskou láskou je to už horší. Řekli jsme si, že odpovědnost vezmeme na sebe a připravíme děti tak, aby jednou obstály v životě,“ dodala. Rodičů se v minulosti zastala i státní zástupkyně, která smetla ze stolu trestní oznámení ze sociálky pro podezření z přečinu ohrožování výchovy dítěte.

„Vyznávají pouze alternativní životní styl, který se sice zcela neslučuje s představami většinové společnosti, ale jejich děti nijak vážně neohrožuje,“ odůvodnila své rozhodnutí žalobkyně Katarina Peková.

Nakonec policie případ postoupila k městskému úřadu pro přestupek pro zanedbání povinné školní docházky u tří dětí.

Anketa

Má stát rodičům mluvit do toho, jak vychovávají své děti?
Ano
22 %
Ne
78 %
Celkem hlasovalo 6706 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám