Hlavní obsah

Týrané a bité děti se dívaly, jak si máma s tátou aplikují drogy. Rodiče jdou do vězení

Právo, Aleš Pelikán
Ústí nad Labem

Tresty ve výši 7,5 a 5 let dostali v úterý u Krajského soudu v Ústí nad Labem rodiče týraných dětí z Chomutova. Malé děti v období od roku 2007 do roku 2011 musely podle soudu snášet mimo jiné od otce nepřiměřené bití či pohled na rodiče aplikující si drogy. Podle soudu způsobili rodiče dlouhodobě zanedbávaným dětem těžkou újmu na zdraví a poruchu mentálního vývoje. Rozsudek není pravomocný, všechny strany si ponechaly lhůtu pro případné odvolání.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Muž byl uznán vinným z týrání a ohrožení mravního vývoje svěřené osoby, matka jen z ohrožení mravního vývoje. Oba dostali souhrnné tresty s předchozími odsouzeními, muž si odpykává trest za týrání právě manželky, ta byla odsouzena a již podmínečně propuštěna z vězení za podvody.

Podle soudu po několik let rodiče zanedbávali péči o děti. „V jejich přítomnosti si aplikovali drogy a souložili,“ řekl předseda senátu Roman Felzmann.

Je pravděpodobné, že toto jednání bude mít pro děti následky i v budoucnu.
soudce

Týrání dětí se mělo odehrávat nejméně 3,5 roku na různých místech v Chomutově či sousedním Jirkově, kde dvojice s dětmi různě bydlela. Proti obžalobě se u soudu nepodařilo prokázat, že by děti dlouhodobě hladověly a musely žebrat.

Děti nalezly záchranu až v Klokánku. Tam je jejich matka odvezla v roce 2011. Podle svědectví byly zanedbané, bály se například koupání a neuměly krom sprostých slov ani pořádně mluvit. Jedly rukama, neznaly ani příbor a lžíci či zubní kartáček. Když měly jít spát, lehly si vedle sebe na zem. Podle soudu tam napodobovaly sexuální pohyby, které viděly u rodičů.

Rodiče u soudu nevypovídali

Nyní jsou už u pěstounů. Děti doháněly deficit vývoje kvůli zanedbané péči několik let. „Je pravděpodobné, že toto jednání bude mít pro děti následky i v budoucnu,“ dodal soudce Felzmann.

Ani jeden z rodičů před soudem nevypovídal, na další líčení odmítli chodit. Pouze matka v přípravném řízení vypovídala a odmítla týrání i hladovění dětí. Oba rodiče mají po šesti záznamech v rejstříku trestů. Muž si od loňska odpykává trest 3,5 roku vězení za týrání své družky. Tu měl soustavně napadat, bít páskem, pálit cigaretou či ji nechával zavřenou na balkoně přes noc.

Žena byla trestána především za krádeže a podvody, často si půjčovala a nevracela, peníze lákala pod různými záminkami i od seniorů. Nyní je podmínečně propuštěna z vězení. U výše jejího trestu soud přihlédl k tomu, že její hodnocení od probační a mediační služby není vůbec kladné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám