Hlavní obsah

Mladík ze Zlínska znásilnil desetiletou sestru, dostal podmínku

Právo, alf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín

Případ znásilnění desetileté sestry šestnáctiletým mladíkem řešil v pondělí senát Krajského soudu ve Zlíně. Obžalovanému mladíkovi, kterému je nyní 23 let, uložil soud roční trest, podmíněně odložený na zkušební dobu jednoho a půl roku. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Událost se stala v roce 2010 v době, kdy měla sluchově hendikepovaná dívka deset let. Oba sourozenci, kteří mají stejnou matku, ale jiného otce, se ocitli v pokoji mladého hocha. Dívenka za bratrem přijela se svou matkou na návštěvu.

Nikdy se nestalo, že bych po ní chtěl něco sexuálního.
obžalovaný

„Obžalovaný je vinen z toho, že v létě 2010, v šestnácti letech využil situace, kdy s dívkou zůstal sám v pokoji. Jiného násilím donutil k pohlavnímu styku způsobem srovnatelným se souloží. Znásilnění navíc spáchal na osobě blízké, sestře, která je zdravotně postižená,“ poznamenala předsedkyně senátu Iveta Šperlichová.

Soud podle ní nemá sebemenší pochybnosti o tom, že mladík skutek spáchal způsobem popsaným obžalobou. „Výpověď poškozené je hodnověrná a neměnná. Vypovídala shodně nejen před soudem a policií, ale již dříve i před otcem a matkou. Navíc podobné zkušenosti s bratrem měla již rok před projednávaným činem, kdy jí bylo devět let. Tehdy byl případ s pokusem o znásilnění pravomocně zastaven,“ podotkla předsedkyně senátu.

Nenašla pomoc

Mladík tvrdí, že sestře neublížil a znásilnění se nedopustil. „Nikdy se nestalo, že bych po ní chtěl něco sexuálního. Ani když mi bylo šestnáct. Nic takového bych si nedovolil,“ sdělil soudu.

Soudkyně zároveň smutně konstatovala, že desetiletá bezbranná dívka při činu a bezprostředně po něm nenašla pomoc u nejbližších. „Kvůli sluchové vadě má problémy se domluvit s okolím. Nenašla zastání u osob nejbližších, tedy u matky,“ řekla předsedkyně senátu. Matka jen synovi podle soudkyně řekla, ať se podobná událost neopakuje a jde příště sám na toaletu.

Oznámení po pěti letech

Dívka se svým trýznivým zážitkem žila až do doby, kdy si ji vzal do péče její otec, pět let po události. Svěřila se až před otcem při setkání se sociální pracovnicí. Otec mladé dívky byl překvapený. „Byl jsem v šoku. Říkala, že bratr ji budil, slezl k ní z postele. Že ji chtěl znásilnit, ale že se ubránila. Nevím ale přesně, co tam bylo. Vždycky mi říkala, že to chce vymazat, ať už na to nemusí myslet. Své dceři věřím,“ sdělil otec poškozené.

Na dotaz soudkyně, zda se obžalovaný proti rozsudku odvolá, mladík jen stroze řekl: „Nechci se odvolat, trest přijímám.“

„Začíná vám běžet podmínka, žijte řádně, šlo snad o mimořádné vybočení z řádného života. Snad už se neuvidíme,“ dodala na závěr směrem k mladíkovi soudkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám