Hlavní obsah

Letecké snímky ukazují epicentrum výbuchu v Poličce

– Svitavsko • Aktualizováno

Policie v pátek zveřejnila fotografie, které ukazují rozsah čtvrtečních výbuchů v Poličských strojírnách. Hala, kde explodoval trinitrotoluen v lisu formujícím plastickou trhavinu, je téměř celá zničená. Policie případ vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení. V pátek večer policie otevřela silnici u areálu a evakuovaní obyvatelé se mohli vrátit domů.

Foto: Policie ČR

Hala zničená výbuchem

Článek

Zaměstnanci firmy Právu potvrdili, že v hale, která sousedí s centrem výbuchu, jsou uskladněny stovky ručních obranných granátů určených k rozmontování.

V pátek ráno zasedl krizový štáb. Na místě je už speciální hasičský tank s kamerami, které monitorují ohniska požárů. Do akce by se měl zapojit také hasičský obrněný transportér. Obě vozidla hasiči přesunuli ze základny v Hlučíně během noci.

Foto: Policie ČR

Hala zničená výbuchem

„Pyrotechnici se pokusí zkontrolovat epicentrum, spolu s hasiči se k němu chtějí dostat. Tank by měl hasiče a pyrotechniky ochránit,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), který se jednání krizového štábu účastnil. Podle něj došlo k poslední detonaci přímo v epicentru ve čtvrtek ve 20.00.

BEZ KOMENTÁŘE: Kouř z požáru je vidět z dalekého okolíVideo: Pro novinky Kristýna Fricová , Novinky

Policie nakonec v pátek v 18 hodin zprůjezdnila uzavřenou silnici ve směru na Korouhev. „Evakuovaní obyvatelé se tak mohou vrátit do svých domovů,” uvedla policejní mluvčí Hana Kaizarová. Policie předtím prohledávala okolí silnice a pak jej označila za bezpečný. „Řidiči nebudou smět na uvedené komunikaci zastavit,” upozornila Kaizarová.

Případ policie vyšetřuje jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti. „Za zatím nezjištěných okolností došlo v areálu Poličských strojíren u Poličky k iniciaci, následnému požáru a výbuchům uloženého materiálu. V místě události došlo ke třem těžkým, sedmi středně těžkým a k deseti lehkým zraněním. Mezi zraněnými jsou tři zasahující hasiči. Dle předběžného odhadu přesahuje škoda částku pět miliónů korun,“ informovala Právo Kaizarová.

Foto: Policie ČR

Hala zničená výbuchem

Výbuch způsobila trhavina TNT, která byla součástí munice, sdělil Český báňský úřad, který dozoruje nakládání s výbušninami. Exploze se pak přenesla na další uskladněný materiál. Podle firmy došlo k mimořádné události na lisu k lisování trhavin. Pracovníci byli z objektu okamžitě evakuováni ještě před příjezdem hasičů. „Následný požár haly způsobil další výbuchy materiálu,” uvedl ve čtvrtek statutární ředitel Petr Němec.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám