Hlavní obsah

Muž nalil pod dveře hořlavinu a byt v Jirkově zapálil, tvrdí policie

Právo, Karel Otcovský
Chomutovsko
Aktualizováno

Sobotní požár v panelovém domě v Jirkově na Chomutovsku, při kterém zemřeli dva lidé, měl úmyslně založit jednatřicetiletý muž. Policie ho už obvinila z obecného ohrožení a vraždy, hrozí mu výjimečný trest.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Panelový dům v Jirkově, kde muž založil požár.

Článek

„Výsledky dosavadního šetření ukazují, že muž měl po předchozím rozmyslu nalít pod dveře bytu hořlavou látku, kterou poté zapálil. Motivem údajně byly osobní spory," informovala Právo krajská policejní mluvčí Alena Bartošová a doplnila, že soud poslal obviněného muže do vazby.

Hořet začalo v pátém patře panelového domu v ulici Na Borku krátce před půl sedmou večer. V plamenech zahynuli otec se synem ve věku 58 a 24 let. Požár a následky hašení zasáhly z větší části celý vchod obytného objektu. Z domu byly evakuovány téměř tři desítky obyvatel. Na místo byl přivolán policejní pes speciálně vycvičený na vyhledávání těkavých látek.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

V Jirkově na Chomutovsku pokračovalo vyšetřování požáru, při němž předešlého dne večer zemřeli dva muži.

Kriminalisté pokračují v zajišťování důkazů a vyslýchají svědky. „Kriminalisté si vyžádali odborná vyjádření z více oborů a čekají na ucelené výsledky soudní pitvy zemřelých," doplnila mluvčí. Vyšetřování potrvá podle ní několik měsíců.

Policisté nadále panelák střeží, přestože se do něj již jeho někteří obyvatelé mohli vrátit. Jiné byty jsou ale po zásahu hasičů neobyvatelné. Nabídky vedení města a bytového družstva na náhradní ubytování lidé nevyužili. Žádat mohou o pomoc při živelní pohromě, která může činit přes 51 tisíc korun na osobu.

Veřejná sbírka pro poškozené

Město chystá veřejnou sbírku na pomoc rodinám, kterých se požár dotkl. Vyhlásit ji chce co nejdřív, proto se snaží urychlit veškerou administrativu. „Je potřeba založit transparentní účet a u krajského úřadu Ústeckého kraje vyřídit potřebné osvědčení. Až bude vše kompletní, budeme informovat zájemce o čísle účtu na městském webu, Facebooku a také přes média,“ uvedl mluvčí jirkovské radnice Josef Dušek.

Město se v pomoci aktivně angažuje, přestože jde o dům stavebního bytového družstva, které si řadu věcí zajišťuje samo. „Nejde o to, jestli jsou z městských nebo družstevních bytů. Chceme jim pomoci proto, že jsou to místní,“ nechala se slyšet místostarostka Dana Jurštaková (ODS).

Sbírka bude trvat až do konce dubna, peníze ale bude možné čerpat i v průběhu sbírky. Pro rychlou pomoc je určena speciální dávka od úřadu práce. Pracovníci z jirkovského sociálního odboru jsou připraveni lidem se žádostmi pomoci. „Už se na nás lidé obracejí a jsme jim samozřejmě nápomocni,“ potvrzuje vedoucí odboru sociálních věcí a školství Karel Bernt.

Kromě toho se městu ozvala také spolupracující Oblastní charita Most, která může rodinám poskytnout potravinové balíčky, hygienické prostředky či dětské oblečení. K vyzvednutí jsou v budově bývalého Telecomu v Zahradní ulici v Chomutově. K dispozici je také sociální poradna městského ústavu sociálních služeb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám