Hlavní obsah

Policie rozprášila gang cizinců, kteří kopírovali platební karty

– Praha

Rumunští a čeští policisté rozprášili sedmičlenný gang cizinců, kteří kopírovali platební karty a následně u nich vybírali peníze. Skupina páchala trestnou činnost na území Česka, Slovenska, Chorvatska a Slovinska. Na další čtyři podezřelé byl vydán evropský zatykač. České soudy již dva pachatele poslaly do vězení.

Foto: Policie ČR

Nainstalované zařízení na bankomatu. Ilustrační foto

Článek

Podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslava Ibeheje použili členové rumunského gangu metodu takzvaného skimmingu, kdy na bankomaty namontovali čtečky platebních karet. Pak si podle policie udělali jejich kopie a okrádali majitele účtů.

„V lednu tohoto roku rumunští prokurátoři ve spolupráci s policisty provedli v Rumunsku 30 domovních prohlídek, v jejichž rámci zajistili větší množství skimmovacího zařízení, výpočetní techniku, platební karty, krátkou střelnou zbraň a nekolkované cigarety,“ uvedl Ibehej.

V Česku se policisté z bývalého Útvaru pro odhalovaní organizovaného zločinu (ÚOOZ) případem zabývali od loňského dubna. „V průběhu trestního řízení kriminalisté postupně zjistili totožnost sedmi osob z Rumunska, které podezřívali z rozsáhlé trestné činnosti,“ řekl mluvčí.

Odhalili 70 zařízení

Doplnil, že policie zadržela dva podezřelé, kterým soud následně uložil tři a čtyři roky vězení. „Jedna z odsouzených osob požádala o výkon trestu v Rumunsku,“ uvedl Ibehej. Po zbývajících podezřelých bylo vyhlášeno pátrání.

Odsouzení byli podle mluvčího členy rumunského gangu, a proto si rumunští policisté při vyšetřování vyžádali český spis. „Na základě postoupených analytických zpráv z tehdejšího ÚOOZ rumunské justiční orgány informovaly detektivy NCOZ o tom, že vedou vyšetřování trestné činnosti takřka 50 osob, které tvoří organizovanou zločineckou skupinu specializovanou na instalaci skimmovacích zařízení na bankomaty,“ řekl Ibehej.

Organizovaná skupina má podle mluvčího v Česku na svědomí přes 70 skimmingových útoků z doby od února do října roku 2015. Skimmovací zařízení byla objevena na bankomatech různých bank. Gang tak podle policistů získal data z několika stovek platebních karet a způsobil škodu za několik miliónů korun.

V roce 2015 zaznamenali detektivové ÚOOZ 276 případů skimmingových útoků v ČR. „V roce 2016 se tento počet zvýšil o čtyři případy,“ dodal Ibehej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám