Hlavní obsah

Dva muži připoutali kamaráda v bunkru a odešli, vyfasovali vězení

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krajský soud v Brně poslal ve čtvrtek Víta Pospíšila na čtyři roky a Jiřího Procházku na pět let do věznice s ostrahou za zbavení osobní svobody. Muži svého kamaráda u Olbramovic na Znojemsku v říjnu 2015 připoutali řetězem v odlehlém bunkru. Rozsudek není pravomocný. Oba se na místě odvolali, byť je chtěla státní zástupkyně poslat za mříže na delší dobu, když jejich počínání označila jako pokus vraždy.

BEZ KOMENTÁŘE: Dva muži připoutali kamaráda v bunkru a odešli, vyfasovali trest vězeníVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Jednatřicetiletý Procházka a pětadvacetiletý Pospíšil podle obžaloby vylákali svého sedmadvacetiletého kamaráda ve večerních hodinách na odlehlé místo, kde ho v bývalém vojenském bunkru připoutali k traverze u zdi a nechali ho tam s tím, že uvnitř zůstane tři dny. Muž byl nedostatečně oblečený a podle obžaloby mu dotyční sebrali mobilní telefon, aby si nemohl přivolat pomoc.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vít Pospíšil (vlevo) a Jiří Procházka se proti trestu okamžitě odvolali.

"Oba si museli být vědomi toho, že mu vzhledem k velmi nízkým teplotám hrozí smrt podchlazením," uvedla v závěrečné řeči státní zástupkyně Ludmila Doležalová. Doplnila, že podle znalce to byla jen otázka hodin. Muž v bunkru křičel o pomoc, náhodou ho našel jeden z obyvatel nedaleké obce a přivolal policii.

Nikdo nevypovídal

Případ komplikovala skutečnost, že nevypovídal ani poškozený, ani oba muži. Mezi hlavní důkazy patřil nedopalek cigarety nalezený v blízkosti místa s DNA Procházky a záznam z bezpečnostních kamer obchodu, na kterém je vidět, jak Procházka kupuje řetěz a visací zámky. Podle státní zástupkyně se také nepodařil určit motiv jednání obou mužů, jak uvedla, mohla to být ziskuchtivost nebo pomsta.

„I tyto nepřímé důkazy stačily však k tomu, aby soud mohl vynést rozsudek za trestný čin zbavení osobní svobody,“ uvedla předsedkyně senátu Dagmar Bordovská. Soud neposuzoval případ jako pokus o vraždu, protože se nepodařilo dokázat, že oba muži chtěli bývalého kamaráda uvěznit řetězem na tři dny. "Mohli přijet za hodinu nebo za dvě. Nemuseli ho tam nechat celé tři dny," uvedla v odůvodnění soudkyně.

Není také jasné, co bylo příčinou tohoto činu. Při rozsudku soud přihlédl i k trestní minulosti obou mužů. Oba už byli souzeni, Procházka dokonce jedenáctkrát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám