Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil 13 let muži, který zastřelil panovačného tchána

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na 13 let za mříže poslal ve středu Vrchní soud v Olomouci sedmašedesátiletého Antonína Pospíšila. Potvrdil tak verdikt Krajského soudu v Brně z loňského 16. listopadu, proti němuž se obžalovaný odvolal. Silně věřící muž loni podomácku vyrobenou zbraní zastřelil v Bedihošti na Prostějovsku svého pětaosmdesátiletého panovačného tchána.

Antonín Pospíšil u olomouckého vrchního souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

Pospíšilovi hrozilo až 20 let vězení, ale  mohl také v případě odsouzení dostat trest nižší. Jeho advokátka u vrchního soudu navrhovala změnit právní kvalifikaci z vraždy na zabití, kde je trestní sazba 3–10 let, ale neuspěla.

„Zabití nepřicházelo v úvahu. Šlo jednoznačně o vraždu spáchanou s rozmyslem, zákeřně. Trest je zákonný a přiměřený. Krajský soud správně zohlednil všechny polehčující i přitěžující okolnosti,“ řekl Právu mluvčí vrchního soudu Vladimír Lichnovský.

Soud ale zařadil Pospíšila do mírnějšího typu věznice – s ostrahou. „Přistoupili jsme k tomu s ohledem na jeho vysoký věk a také na to, že dosud nebyl trestán,“ dodal mluvčí.

Nevydržel chování tchána 

Jak vyplynulo u soudu, Pospíšila k činu vedlo chování tchána. Ten prý svoji dceru, Pospíšilovu manželku, čtyřicet let „terorizoval“.

Všichni žili spolu v jednom domě. Chování tchána se údajně zásadně zhoršilo v době, kdy mu před lety zemřela žena. Manželé ze situace neviděli žádné východisko. V obci by prý lidé nepochopili, kdyby starce nechali v domě samotného.

V polovině března 2016 již obžalovaný ústrky starce nevydržel. Stalo se tak poté, co si mu manželka stěžovala, že ji otec bezdůvodně napadl, jako prý předtím už mnohokrát.

Foto: Petr Marek, Právo

Sedmašedesátiletý silně věřící Antonín Pospíšil

Pospíšil si z garáže přinesl pistoli, dal si alkohol na kuráž a „vyrazil“ za tchánem, který zrovna sledoval televizi v přízemí domu. Poté ho z bezprostřední blízkosti dvakrát střelil zezadu do hlavy. Vzápětí zavolal nahoru na manželku, že jí zabil otce, ať zavolá na linku 158. V kuchyni pak muž počkal na policisty.

K útoku se podle vlastních slov odhodlal proto, že bůh, k němuž se modlil o radu, mu v tomto směru nepomohl.

Pistoli držel nelegálně. Vyrobil si ji už v roce 1975 ve firmě, kde tehdy pracoval. Po činu se za něj postavilo v Bedihošti mnoho lidí. Tamní starosta Jiří Zips dokonce po Pospíšilově odsouzení zorganizoval na jeho podporu petici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám