Hlavní obsah

Sliboval až 28procentní zisk na burzách, důvěřivce obral o desítky miliónů

– Chrudim
Právo, Zdeněk Seiner

Nejméně 15 let si hrál na makléře a velkého obchodníka 49letý muž z Chrudimska. Kamarádům, známým, příbuzným a jejich blízkým namluvil, že je legální a úspěšný obchodník s cennými papíry a jejich peníze dokáže zúročit o 15 až 28 procent. Jenže to bylo trochu jinak. Součet jeho obchodních transakcí dosáhl čtyř miliard korun, ztráty byly v řádu desítek miliónů korun.

Foto: Policie ČR

Zabavené grafické listy sice mají vysokou hodnotu, ale jejich cena nevyváží ztráty důvěřivých investorů.

Článek

Zklamaní důvěřiví investoři, kterých je zatím asi padesát, po muži v insolvenčním řízení požadují 120 miliónů korun. Policie zatím vyslechla 13 poškozených, kteří přišli skoro o 25 miliónů korun.

Kriminalisté, kteří případ vyšetřují, nevylučují, že se počet oklamaných ještě rozšíří a soud bude po samozvaném makléři požadovat náhradu škody ještě vyšší.

Sliboval velký výdělek, až osmadvacet procent.
vyšetřovatel Martin Svoboda

Možná už od roku 2000 podvodník v pohodě využíval osvědčený princip letadla nebo pyramidy. První své klienty uspokojoval víc než štědře z peněz, které získal od dalších důvěřivých klientů, a tím je povzbuzoval k dalším investicím.

„O svěřených miliónech si nevedl ani účetní evidenci,“ žasl zkušený chrudimský kriminalista Radek Klukan.

Pan neviditelný

Obviněný muž je vyšetřován ve vazbě. „Hrozí mu až deset let,“ upozornil David Kakrda z pardubického krajského policejního ředitelství.

Podle něj tento podvodník byl pro bankovní dohled a státní orgány řadu let naprosto neviditelný. Neplatil daně, sociální a důchodové pojištění, prostě neexistoval.

Foto: Policie ČR

Zabavené grafické listy sice mají vysokou hodnotu, ale jejich cena nevyváží ztráty důvěřivých investorů.

„Většina pachatelů takových podvodů oslovuje své klienty po internetu, náš obviněný se s oběťmi setkával tváří v tvář, přesvědčil je svou mimořádnou výmluvností,“ podotkl Kakrda.

Byl přesvědčivý, sebevědomý a vyzýval své oběti, aby zvedly milióny, které se válejí na chodníku. Jako argument jen otevíral svůj notebook, na jehož displeji zářily grafy, které měly dokazovat jeho úžasnou investiční intuici a zkušenosti.

I Klukan potvrdil, že zatýkali člověka prakticky neexistujícího.

Utrácel svěřené milióny

Vyšetřovatel případu Martin Svoboda poznamenal, že kriminalisté byli zaskočeni obrovskou částkou, o niž v případu šlo, i počtem poškozených.

„Sliboval velký výdělek, až osmadvacet procent, obracel se hlavně na své známé a příbuzné, kterým imponoval tím, jak rozmařilý život sám vedl. Jezdil na nákladné zahraniční dovolené, kupoval nemovitosti, auta i umělecká díla,“ popsal pozadí těžko pochopitelného jednání důvěřivých lidí Svoboda.

Podvodník ovšem nebyl na burze tak úspěšný, jak sliboval, a nákladný život vedl do značné míry ze svěřených peněz.

Na brilantního obchodníka s cennými papíry – aniž by k takové činnosti vůbec mohl získat svolení České národní banky – si muž dokázal hrát 15 let. Pak věřitelé konečně pochopili, že naletěli podvodníkovi, a došla jim trpělivost. Někteří nechali obstavit jeho majetek, jiní se konečně obrátili na policii.

Reklama

Výběr článků

Načítám