Hlavní obsah

Chtěl ženě pomoci a pozval ji domů. Pak ji ubodal a chtěl jí uříznout hlavu, odsedí si 25 let

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za brutální ubodání starší ženy půjde osmatřicetiletý zahradník Jakub Drholec na 25 let do vězení, rozhodl o tom v pondělí pražský městský soud. Drholec ženu ubodal kvůli tomu, že mu údajně ukradla telefon a 1200 korun. Podle soudních znalců se své oběti během útoku snažil uříznout hlavu. Rozsudek není pravomocný.

Státní zástupkyně k rozsudkuVideo: Novinky

 
Článek

Soud vzhledem k Drholcově přiznání, ale i dalším důkazům, neměl o vině obžalovaného pochyb. „Skutková zjištění jsou jasná,“ konstatoval předseda soudního senátu Kamil Kydalka. „Obžalovaný vzhledem k množství bodnořezných ran směřoval k usmrcení poškozené, místo, aby kvůli podezření z krádeže zavolal policii,“ dodal soudce.

„Senát dospěl k názoru, že je jeho možnost resocializace téměř vyloučena,“ odůvodnil soudce trest 25 let vězení. Znalci ve svých posudcích poukazovali na Drholcovi nezdrženlivost, nepoučitelnost, a podobně, zejména ve vztahu k alkoholu. A také deprivaci a sklony k histriónské poruše osobnosti. Drholec i státní zástupkyně si ponechali lhůtu na případná odvolání.

Známá od piva

Drholec ženu ubodal sedmadvaceticentimetrovým nožem v pronajatém bytě loni v červenci v pražském Braníku. Obžalovaný šel podle svých slov tehdy na pivo do místní hospody. Po chvíli si k němu přisedla starší žena.

„Viděl jsem ji poprvé,“ řekl později na policii Drholec. „Přisedla si a začala mi vyprávět, že má nějaké problémy. Já jsem ji moc neposlouchal, chtěl jsem jít na pivo a přemejšlet si o práci, o zahradničení,“ pokračoval Drholec.

Nakonec prý z ženy vypadlo, že má problémy s manželem, Drholec jí tedy nabídl, že k němu může jít na den bydlet, aby se zklidnila. Žena souhlasila.

Prý ho okradla

Když dorazili k Drholcovi domů, skočil obžalovaný ještě do obchodu pro dvě PET láhve piva. Asi tři hodiny pak popíjeli a povídali si. Pak se ale prý konverzace trochu změnila.

Foto: Novinky

Jakub Drholec u soudu

„Začala na mě zvyšovat hlas a začala být sprostá, že jsme všichni stejní, debilové a ču***i,“ popsal Drholec, který se prý během toho zvedl a šel se vysprchovat. Když se žena mezitím nijak neuklidnila, řekl jí, ať jde pryč. „Místo toho, aby byla ráda, že jsem ji vzal k sobě, tak furt jenom řve,“ posteskl si policii Drholec.

Muž si ale všiml, že mu zmizel telefon, který měl položený na stolku. A v peněžence, která tam stále ležela, prý chybělo něco přes 1200 korun. „Já jsem tomu vůbec nevěřil – někoho pozvete, chcete mu pomoct, a on vás ještě okrade,“ vyprávěl rozčarovaně policistům Drholec. „Vzal jsem ji za tašku a řekl, že toho mám plný zuby,“ pokračoval obžalovaný.

Byl jsem úplně mimo, vůbec jsem nevěděl. Měl jsem zatemněno.
obžalovaný

„Připadalo mi, že je opilá, pořád mě chytala za ruku. Vytáhl jsem nůž a řekl jí, že jestli na mě ještě jednou šáhne, tak ji podříznu,“ popsal momenty před útokem obžalovaný. „A pak se stalo, co se stalo,“ dodal s tím, že si z útoku nic nepamatuje.

„Byl jsem úplně mimo, vůbec jsem nevěděl. Měl jsem zatemněno,“ prohlásil Drholec s tím, že ví, že ženu „píchnul někam do těla“.

Podle obžaloby ženě uštědřil „mnohočetné bodné a bodnořezné rány do hlavy, krku, hrudníku a končetin“. „Ze soudně-lékařského hlediska musela pociťovat bolesti, strach ze smrti, bezvýchodnosti situace,“ podotkla při přednesu obžaloby státní zástupkyně Jana Kadeřábková.

Podle znalce z oboru soudního lékařství Jiřího Hladíka se Drholec ženě snažil uříznout hlavu. „Zepředu na krku byla dlouhá řezná rána, protínající veškeré krční struktury, totéž i zezadu,“ uvedl u soudu Hladík s tím, že taková zranění svědčí o snaze o dekapitaci, tedy uříznutí hlavy. Hladík také poznamenal, že některá zranění vznikla až po ženině smrti.

Podle dalších znalců netrpí Drholec žádnou psychickou poruchou ani chorobou, a sexuolog u něj nezjistil žádnou sexuální deviaci.

BEZ KOMENTÁŘE: Kriminalisté vyšetřují násilnou smrt ženy v BraníkuVideo: Novinky

Drholec pak podle výpovědi na policii ženu přikryl peřinou, sedl si na gauč a nevěděl, co má dělat. Do toho za ním přišel kamarád, kterému nejprve Drholec řekl, že se se ženou porvali během popíjení.

„Pak byla druhá verze, že se šel koupat a v tu ránu tam vtrhnul nějakej neznámej chlap a začal řvát na tu paní, on to nechtěl poslouchat, tak šel ven z toho bytu. Tam potkal nějaký kamarády, a když přišel, tak tam tu paní takhle našel,“ přednesl soudu kamarád obžalovaného Drholcovo alternativní vysvětlení ženiny smrti. Byl to právě svědek, který z telefonu obžalovaného zavolal policii.

„Skutek, který je uvedený v obžalobě, jsem spáchal,“ zní Drholcovo přiznání. „S následky svého jednání se budu potýkat po zbytek svého života, svého jednání upřímně a velice lituji,“ dodal obžalovaný.

Vzhledem k svému psychickému stavu, který podle Drholce není dobrý, požádal soud o umístění do zařízení s dobrou zdravotní péčí, protože se chce po výkonu trestu vrátit do života jako zdravý člověk.

Drholec byl v době činu čerstvě (ani ne týden) odsouzený k dvouletému podmíněnému trestu za loupež. Loni totiž okradl svou vlastní matku. Ta následně zemřela. Drholec pak podle své přítelkyně začal pít ještě více než předtím.

Související články

Výběr článků

Načítám