Hlavní obsah

Odsouzený na doživotí chtěl podmíněné propuštění, Ústavní soud žádost smetl

Právo, Petr Kozelka
Brno

Marně přesvědčoval Ústavní soud (ÚS) na doživotí odsouzený František Müller o tom, že by mu měla být dána šance na podmíněné propuštění. Muž byl potrestán v Německu za pokus o loupežnou vraždu klenotníka, trest si ale odpykává v českém vězení.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ústavní soud v Brně (ilustrační foto)

Článek

Podle německých zákonů lze požádat o podmínečné propuštění po 15 letech, v Česku až po 20. Müller tvrdil, že by se na něj mělo pohlížet německou optikou, ÚS ale takový výklad odmítl.

Muž si svou žádost o podmínečné propuštění podal po odpykání 16,5 roku ve vězení. Soudy jeho návrh smetly ze stolu s odkazem na české právo. A senát v čele se soudcem zpravodajem Janem Filipem jejich názor podpořil.

„Uznání cizího rozhodnutí neznamená převzetí pravidel cizího státu pro podání a projednání žádosti o podmíněné propuštění. Dvacetiletá lhůta je přiměřená, není svévolná, v podstatě ve srovnávacím pohledu odpovídá jiným státům,“ konstatoval Filip s tím, že žádné základní právo na podmínečné propuštění neexistuje.

K přepadení došlo v roce 1995, doživotí si Müller u německého soudu vyslechl o tři roky později. Paradoxně mužův komplic, který klenotníka střelil do hlavy, dostal nižší trest. Byl totiž souzen v tuzemsku a ze svého činu vyvázl „jen“ s 13,5 roku Klenotník přepadení přežil, i když s trvalými následky.

Reklama

Výběr článků

Načítám