Hlavní obsah

Lovci lebek dopadli v Hondurasu muže, který vydíral šéfa RegioJetu Jančuru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) dopadli ve spolupráci s Interpolem v Hondurasu 28letého muže, kterého spojují s vydíráním šéfa RegioJetu Radima Jančury a jeho firmy. Vyhrožoval mu loni spolu s kumpánem, že pokud nezaplatí, bude blokovat jeho vlaky oznámením uložení bomby.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radim Jančura

Článek

Celý případ se začal odehrávat loni v lednu, kdy pachatel neustále oznamoval uložení bomby ve vlacích RegioJetu. Kromě toho poslal do společnosti několik mailů s tím, že požaduje několik desítek tisíc euro.

„Své výhrůžky měl podle našich závěrů stupňovat tím, že pokud jeho podmínka nebude splněna, dojde k dalším oznámením o uložení nástražného výbušného systému. Tímto způsobem mohlo dojít i k faktické likvidaci podnikání poškozeného,“ informoval mluvčí centrály NCOZ Jaroslav Ibehej.

Už v březnu zadrželi detektivové v Třinci 23letého muže, který byl následně obviněn z trestných činů pokusu o vydírání formou spolupachatelství a z přečinu šíření poplašné zprávy spáchaného formou spolupachatelství. Obviněný je stíhán na svobodě.

Organizátor byl již odsouzen

Vyšetřovatelé posléze zjistili, že mladík měl komplice, který byl organizátorem celého vydírání. Osmadvacetiletý muž však žil na neznámém místě v zahraničí, přesto proti němu policisté zahájili trestní stíhání a požádali o pomoc kolegy za hranicemi.

V říjnu pak slavili úspěch lovci lebek, kteří se specializují na pátrání po pachatelích v zahraničí, a muže našli v Hondurasu. „Ve středu byl hledaný muž dopraven do České republiky. Policisté jej obratem předali do výkonu trestu odnětí svobody kvůli jeho předchozí trestné činnosti, za kterou byl pravomocně odsouzen,“ uzavřel Ibehej.

Oběma mužům hrozí až osm let vězení. Trestní řízení dozoruje Městské státní zastupitelství v Brně.

Majitel RegioJetu Jančura ocenil práci policistů na případu. "Určitě doporučuji všem, kdo by se nedej bože ocitli v obdobné situaci, aby se s důvěrou obrátili na policii a poskytli jí maximální součinnost. Její postup byl maximálně efektivní a rychle vedl k ukončení trestné činnosti," napsal v prohlášení, které ČTK poskytl mluvčí dopravní společnosti Aleš Ondrůj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám