Hlavní obsah

Hasiči krotili požár v Kopřivnici 11 hodin. Škody jsou až 100 miliónů korun

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kopřivnice
Aktualizováno

Obrovskou škodu způsobily v sobotu večer plameny při požáru průmyslové haly bývalé lisovny v centru Kopřivnice. Plameny, které šlehaly až do výšky pár desítek metrů, zničily asi polovinu objektu o rozměrech 170 krát 70 metrů. Desítkám hasičů se podařilo dostat požár pod kontrolu až za 11 hodin. Příčina požáru je v šetření, hasiči neevidují zatím žádné zraněné. Odhadovaná výše škod se pohybuje mezi 80 až 100 milióny korun.

Požár haly v centru KopřivniceVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Hasiči se o ohni dozvěděli dvacet minut před 20. hodinou. „Prvotní, dosti rozporuplné informace, se postupně průzkumem hasičů na místě zpřesňovaly a odkrývaly skutečný rozsah požáru,“ uvedl zastupující mluvčí moravskoslezských hasičů Marek Gašparín. Hasiči sami zpočátku netušili, jak je oheň rozsáhlý. „Kromě interiéru objektu se požár rozšířil i na střechu, zasahující hasiče ohrožovala i nestabilní konstrukce, na několika místech se střecha vinou požáru zřítila,“ popsal.

BEZ KOMENTÁŘE: Následky požáru v KopřivniciVideo: Pavel Karban, Právo

Komplex hal patřil v minulosti místní automobilce Tatra, v současnosti jej využívá hned několik subjektů. Je v něm mimo jiné firma, která zpracovává hutní materiály, výroba oken, skladovací prostory nebo stanice technické kontroly silničních vozidel.

Vlaky nejezdily

Protože v těsném sousedství hal vede železnice, přerušily České dráhy v sobotu večer dopravu na trati Příbor - Veřovice, cestující jsou přepravování náhradními autobusy.

Foto: Pavel Karban, Právo

Požár haly

V průběhu večera dorazilo na místo 46 hasičských vozidel, požár hasilo 30 jednotek hasičů nejen z Novojičínska, ale i Ostravy a Frýdecko-Místecka. „Velkou část techniky představovaly zejména velkokapacitní hasičské cisterny, které zajišťovaly kyvadlovou dopravu vody na hašení,“ informoval Gašparín.

Foto: Pavel Karban, Právo

Požár v Kopřivnici napáchal škody za milióny

Potvrdil, že likvidaci požáru značně stěžoval i silný mráz. „Voda zamrzala na zemi, kde komplikovala pohyb osob a techniky, ledové krusty obalovaly zasahující hasiče i hasičskou techniku,“ zmínil.

Pod kontrolu se dostal požár až ráno

Krátce před nedělní 7. hodinou se podařilo hasičům dostat požár pod kontrolu. „V současné době na místě požáru dochází ke střídání lidí a techniky, převážná část jednotek a techniky místo požáru již opouští. Na místě po vystřídání nadále zůstane devět jednotek, které budou požár postupně dohašovat,“ nastínil, jaká situace panuje na místě požáru v neděli v 8.30 hodin mluvčí hasičů.

Foto: Pavel Karban, Právo

Požár v Kopřivnici napáchal škody za milióny

Dodal, že před dohašovacími a vyšetřovacími pracemi v nejvíce zasažených částech prohlédne objekt přivolaný statik. „Na místo zároveň dojíždí bourací technika Hasičského záchranného sboru ČR ze Záchranného útvaru Hlučín, která pomůže s rozebíráním nestabilních částí objektu, které hrozí pádem,“ poukázal.

Foto: Pavel Karban, Právo

Požár haly v centru Kopřivnice

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám