Hlavní obsah

Úmrtí vězně: ministerstvo čeká na výsledky vyšetřování

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Případné systémové změny nebo personální opatření kvůli tragické záměně vězňů v pražské pankrácké věznici, na kterou ve čtvrtek upozornilo Právo, přijdou na řadu až po řádném vyšetření celé události generální inspekcí. Vězeňská služba ani ministerstvo spravedlnosti, pod které oblast vězeňství spadá, nechtějí do té doby neštěstí jakkoliv komentovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační fotografie

Článek

Právo informovalo, že na Pankráci zemřel o Vánocích odsouzený, kterému byl omylem podán substituční lék metadon určený na léčbu těžké heroinové závislosti jiného vězně. [celá zpráva]

„V tuto chvíli musíme s jakýmikoliv závěry počkat, až skončí vyšetřování, teprve potom se k věci můžeme vyjádřit,“ řekl k tomu Právu náměstek justičního resortu pro vězeňství Vladimír Zimmel a velmi podobně se vyjádřila i mluvčí samotné Vězeňské služby Petra Kučerová.

Ta pouze potvrdila dřívější informace Práva, že dozorci, kteří měli za úkol poskytnutí léčby správnému odsouzenému zajistit, již byli postaveni mimo službu.

Léky jsou zadokumentovány

Kučerová také upřesnila, že veškeré léky, které jsou vězňům předepsány, jsou i s příslušným dávkováním zapsány do jejich zdravotní dokumentace. „Dávkovače léků, ať už jsou předávány vězňům, kteří mohou léky užívat sami, nebo těm, kterým podává lék zdravotní sestra, jsou vždy označené identifikací pacienta a dávkováním léku,“ řekla mluvčí Vězeňské služby.

Zároveň se odmítla vyjádřit ke spekulacím šířeným anonymním udáním, že zemřelý vězeň neměl po chybné aplikaci metadonu dostat náležitou lékařskou péči a že měl být naopak ze strany dozorců fyzicky napaden. „Příčinu úmrtí určí až soudní pitva,“ konstatovala Kučerová.

Deník Blesk uvedl, že mrtvým vězněm je třicetiletý muž z Karviné, který byl odsouzen ke čtrnáctiměsíčnímu trestu za řízení bez oprávnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám