Hlavní obsah

Za bití a kopání do bezdomovce v Šumperku dostal mladík osm let

Právo, Petr Marek

Na osm let za mříže poslal ve středu senát olomoucké pobočky Krajského soudu (KS) v Ostravě Petra Křupku (20) za to, že loni koncem roku v Šumperku brutálně zmlátil bezdomovce. Mladíkovi, který byl měsíc předtím pravomocně odsouzen na 41 měsíců za napadení jiného člověka, hrozilo za těžké ublížení na zdraví a výtržnictví až dvanáct roků.

Petr Křupka u olomouckého krajského souduVideo: Petr Marek, Právo

 
Článek

„Poškozenému se omlouvám. Lituji toho, co jsem mu udělal. Byl jsem opilý, pod vlivem marihuany a pervitinu. Již delší dobu jsem ve výkonu trestu a své chyby jsem si za mřížemi uvědomil. Už jsem se napravil. Trestnou činnost již páchat nechci a slibuji, že ani nebudu. Prosím o mírnější trest. Jsem mladý a tvrdší bych psychicky nezvládl. Jsem ochoten absolvovat i ambulantní léčbu,“ apeloval ve své závěrečné řeči u krajského soudu Křupka.

Soud však neobměkčil. „Doznání jako polehčující okolnost zohlednit můžeme. Důkazní situace ale byla tak jednoznačná, že vina by byla vyslovena i bez něj. Zohlednili jsme i nízký věk obžalovaného. Nebylo však možné přiznat mu účinnou lítost. Navíc bezdůvodně mlátí lidi kolem sebe, a opakovaně, to je jeho standardní chování. A podle znalce je jeho resocializace mizivá. Trest je proto s ohledem na tyto okolnosti ještě benevolentní,“ řekl k verdiktu předseda senátu Vladimír Hendrych.

Ve špatnou chvíli na špatném místě

Vše se odehrálo loni 12. listopadu kolem půl třetí ráno v parku u kulturního domu v Jeremenkově ulici. Křupka nešťastníka napadl opakovaně. Nejprve údery do obličeje. Později, když už ležel na zemi, do něj kopal. Pak ho nechal zraněného na místě ležet a odešel.

Způsobil muži mnohačetná poranění, mimo jiné krevní výron pod tvrdou plenu mozkovou a sériové zlomeniny žeber. Poškozený byl se zraněními hospitalizován zhruba čtrnáct dnů v šumperské nemocnici a poté několik týdnů ležel v léčebně v Červené Vodě.

Sám své napadení vnímal tak, že „byl ve špatnou chvíli na nesprávném místě“.

„Útočníka neznám. Do té doby jsem ho nikdy neviděl. Seděl jsem v parku na lavičce, četl si časopis a popíjel víno. Chtěl cigaretu, ale já nekouřím. Pak řekl, že jsem urazil jeho dívku a najednou jsem dostal čelo. Spadl jsem na zem a on si ze mě udělal kopací míč,“ vypověděl před časem u krajského soudu poškozený.

Reklama

Výběr článků

Načítám