Hlavní obsah

Autobus přejel ženu. Mohla si za to sama, řekl soud

– Brno
Právo, Petr Kozelka

Většina řidičů či chodců očekává od ostatních účastníků provozu nejen dodržování pravidel, ale i předvídavost a slušnost. Jenže důležité je, aby se chovali stejně a nejednali iracionálně a nepředvídatelně. Konstatoval to brněnský Krajský soud, když osvobodil řidiče autobusu, který přejel ženu vystupující z auta těsně za zastávkou. Žena utrpěla těžká zranění a bude mít zřejmě trvalé následky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V červnu vyjížděl autobus MHD ze zálivu u brněnské zastávky Kronova. Podle policistů a státního zastupitelství si jednapadesátiletý řidič nepočínal dostatečně ohleduplně a ukázněně, když si neponechal dostatečný odstup od auta stejně staré řidičky, která zastavila na konci zálivu zastávky a vystoupila z vozu. Autobus ji zachytil zadní částí a přimáčkl k jejímu autu.

Žena utrpěla vážná zranění, mimo jiné zlomeninu pánve a otevřenou zlomeninu kotníku, a bude mít zřejmě do konce života problémy s chůzí i psychikou, neboť prodělaný zážitek u ní vedl k rozvoji panické úzkostné poruchy.

Brněnský Městský soud řidiče potrestal za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti 18 měsíci s odkladem na 2,5 roku, zároveň mu zakázal na tři roky řídit. Řidič proti takovému trestu podal odvolání. Upozorňoval mimo jiné na znalecký posudek, podle kterého byla žena zcela mimo jeho zorné pole, a možnosti reagovat na její pohyb byly vzhledem k časovému intervalu téměř nulové.

Senát v čele s Alešem Flídrem dal řidiči za pravdu. „Žena zastavila na zcela nevhodném místě a za situace, kdy musí počítat s rozjezdem autobusu MHD, iracionálně vstupuje do jeho dráhy, aniž by se předtím přesvědčila ve zpětných zrcátkách o situaci za sebou,“ upozornil soudce Flídr s tím, že i znalec konstatoval, že řidič autobusu neměl žádnou možnost, jak nehodě zabránit.

Reklama

Výběr článků

Načítám