Hlavní obsah

Bývalou hejtmanku Vaňhovou propustili, v kauze ROP Severozápad padl návrh na vazbu

Právo, rav, vor, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policie propustila bývalou hejtmanku Ústeckého kraje Janu Vaňhovou, kterou spolu s dalšími 23 lidmi zadržela a obvinila v kauze související s dotacemi ROP Severozápad. Právu to ve středu řekla její advokátka Marie Benešová. Vrchní státní zastupitelství podalo návrh na vazbu pro jednoho obviněného. Podle České televize jde o bývalého politika Daniela Ježka.

Foto: Libor Zavoral, Právo

Bývalá hejtmanka Ústeckého kraje Jana Vaňhová

Článek

Benešová uvedla, že její klientka je na svobodě, sama advokátka ještě zůstává u výslechů ostatních obviněných. Mezi propuštěnými je také podle advokáta Jaroslava Ortmana jeho klient, někdejší ústecký krajský radní Arno Fišera. „Popírá, že by se dopustil trestné činnosti,” řekl ČTK Ortman.  Advokát také zmínil, že policejní text má téměř 200 stran. Podle dřívějších informací se týká více než 50 projektů.

Podle informací Práva byl obviněn i bývalý senátor ODS Alexandr Novák. Policie ho však nemohla zadržet, neboť se momentálně pohybuje v USA.

O návrhu na jedno vazební informoval bez dalších podrobností na webu Vrchního státního zastupitelství v Praze žalobce Tomáš Minx. Návrh se podle České televize týká bývalého politika Daniela Ježka.

Kolem poledne policie zadržovala ještě devět lidí kvůli obavám z ovlivňování svědků a spoluobžalovaných, šest jich tedy během odpoledne propustila.

Podvody s dotacemi

Podezření v kauze se týká údajného poškozování zájmů Evropské unie a dalších trestných činů v souvislosti s evropskými dotacemi z Regionálního operačního programu (ROP) Severozápad z let 2007 až 2010. Značnou část obviněných tvoří hodnotitelé projektů. O jejich doporučeních pak rozhodoval výbor ROP tvořený politiky Ústeckého a Karlovarského kraje.

Seznam obviněných, který má Právo k dispozici, míří v Ústeckém kraji například na dva šéfy krajských organizací - bývalého předsedu tamější ODS a ředitele Krajské zdravotní Petra Fialu a šéfa Správy a údržby silnic Vladimíra Macholdu, který nedávno na post ředitele rezignoval. Oba před lety působili jako hodnotitelé projektů.

V Karlovarském kraji jsou obvinění bývalí náměstci hejtmana Jakub Pánik a Miloslav Čermák nebo někdejší místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký (dříve ČSSD), který byl rovněž náměstkem hejtmana. Obviněný je dále předseda krajské ČSSD a starosta Chebu Petr Navrátil. Čermák Právu potvrdil, že byl hodnotitel projektů. „Z tohoto titulu jsem na tom seznamu,“ dodal a víc se k obvinění nechtěl vyjadřovat.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý senátor Alexandr Novák

Podrobnosti nesdělil ani bývalý šéf ROP Tomáš Hybner. Hodnotitel z Františkových Lázní Otakar Skala (dříve ODS) potvrdil, že mu policie předala obvinění, zadržený ale nebyl. V komisi prý byl v roce 2008 jako náhradník. Rovněž Zdeněk Sysel (dříve ODS) posuzoval projekty, vše se podle něj odehrálo podle pravidel. „Nikdo mi žádné instrukce nedával,” komentoval obvinění.

Mezi podezřelými je ještě exnáměstek hejtmana a ředitel pobočky Úřadu práce Kamil Řezníček (dříve ODS) a Petr Kuliš (ČSSD). Kriminalisté obvinili na Ústecku kromě Fišery také bývalého náměstka hejtmanky Jany Vaňhové (rovněž obviněná) Pavla Koudu (dříve ČSSD). Kouda již byl za ovlivňování projektů nepravomocně odsouzen na jaře k podmíněnému tříletému trestu. Trestní stíhání se týká dále právníka Aleše Dostála.

Jména tak rozšiřují seznam známých již z úterý, kdy žalobci o sérii obvinění informovali - kromě Vaňhové proniklo na veřejnost obvinění bývalých vlivných členů ODS podnikatele Daniela Ježka a exsenátora Alexandra Nováka a Jiřího Červinky, který krátce ROP šéfoval.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Petr Kušnierz obžalovaný v kauze ROP Severozápad u Krajského soudu v Ústí nad Labem

Podle seznamu je obviněný také bývalý šéf chomutovské správy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) René Komínek, který letos na konci listopadu vysoudil nepravomocně na ministerstvu dopravy odškodné 200 tisíc korun. Komínek žaloval úřad u pražského městského soudu za kvůli výrokům exministra dopravy Víta Bárty, který v roce 2011 v médiích uvedl, že je ŘSD řízeno kmotry z ODS a ČSSD. Komínek musel z úřadu odejít po auditu v lednu téhož roku.

Problémy se zákonem má nyní také ředitel odboru ministerstva průmyslu a obchodu Vladimír Bártl. Zadržený politik ODS byl v letech 2001 až 2006 primátorem Mostu. „Záležitost se pravděpodobně týká jeho působení před nástupem na ministerstvo,” sdělil Právu bez dalšího komentáře mluvčí úřadu František Kotrba.

Kušnierz spolupracuje

Obvinění navazuje na vyšetřování éry kolem roku 2010, která se už dostala v několika kauzách před soudem. Operační program byl dokonce zhruba na dva roky zastavený pro podezření z korupce. Zatím byli trestáni zejména úředníci a někteří spadají i do nynější série trestních stíhání.

Policie rozjela nová zatýkání na základě výpovědi bývalého šéfa ROP Petra Kušnierze, který už dříve dostal pětiletý trest za korupci. Vězení mohl podmínečně opustit na konci roku 2014, nedlouho poté ale stanul před soudem znovu kvůli obžalobě z machinací a letos dostal nepravomocně sedm let vězení.

Před tím se ale rozhodl spolupracovat s policií a detailně vylíčil údajné podvody s dotacemi a hlavně to, jak se prý posvětili regionální politici. Jeho jméno je rovněž v nejnovějším seznamu obviněných. Policie mimo jiné po jeho výpovědi dělala prohlídku v ústecké kanceláři advokáta Dostála.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám