Hlavní obsah

Rumunky se provdaly za krajany v Česku, aby měly lepší život. Skončily v pražských nevěstincích

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) rozprášili ve spolupráci s rumunskou policií gang rumunských kuplířů, kteří v pražských nočních podnicích podle nich nabízeli dívky k prostituci. Informoval o tom ve středu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie prohledala noční podnik patřící ganguVideo: Policie ČR

 
Článek

Skupinu sedmi mužů ve věku 23 až 31 let pojily hlavně příbuzenské vztahy, většinou šlo o bratrance. Ti měli po dobu nejméně tří let kontaktovat dívky v Rumunsku a slibovat jim zajištění práce v zahraničí.

„Mnohdy tito muži měli využívat metodu, kdy účelově navazovali partnerský milostný vztah s krajankami, které se za ně v několika případech i provdaly. Následně měly být dívky dopraveny do Prahy, kde je v důsledku jejich závislosti pramenící z neznalosti jazyka, prostředí a nedostatku financí, měli muži přimět k provozování prostituce v pražských nočních podnicích,” uvedl Ibehej.

Dívky ve věku 18 až 27 let pocházely z oblasti Dambovita v Rumunsku, měly nízké vzdělání a většinou byly z chudých rodin. Veškeré tržby, které si prodejem vlastní těl získaly, pak musely předávat podezřelým osobám, které si pro ně do Česka pravidelně dojížděly. Případně je posílaly do Rumunska přes banky.

Soupeřily o partnera

„Každý podezřelý měl pravidelně získávat finanční prostředky minimálně od dvou partnerek. Ty o sobě navzájem věděly a dokonce měly soupeřit o přízeň svého rumunského partnera,” konstatoval mluvčí.

Vyšetřovatelé z NCOZ udělali tři domovní prohlídky, při nichž zajistili mobilní telefony, SIM karty a paměťové karty. Vyslechli také devět osob.

V ten samý den se v Rumunsku rozjela velká akce, při níž bylo zadrženo sedm mužů, které soud následně poslal do vazby. Nyní jsou vyšetřováni pro trestné činy obchodování s lidmi, kuplířství, lichva a praní špinavých peněz.

„Na základě zajištěných materiálů policisté zjistili, že se muži měli od roku 2015 obohatit o více než 87 tisíc eur (2,3 miliónu korun), několik tisíc dolarů a více než jeden a půl miliónu českých korun,” shrnul Ibehej.

Reklama

Výběr článků

Načítám