Hlavní obsah

Vrah z pražské tramvaje se neodvolal. Trest sedmnáctiletého vězení je pravomocný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Trest 17 let odnětí svobody a ústavního protialkoholního léčení, který soud uložil vrahovi z pražské tramvaje Janu Holmanovi, je pravomocný. Pachatel se po listopadovém vynesení rozsudku neodvolal. K zastřelení náhodně vybrané cestující se přiznal, žalobkyně původně navrhovala ještě vyšší trest – 20 až 23 let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný u soudu. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

Odsouzený 63letý Holman zavraždil v únoru 2014 o rok starší ženu, která se s pachatelem v době činu nacházela sama v tramvaji číslo 17. Pachatel se policistům sám přihlásil po více než dvou letech poté, co po něm marně pátrali. Podle výpovědi chtěl získat peníze na cestu do svého domku v Posázaví. Finanční prostředky mohl sice získat od příbuzných, ale nechtěl se jich doprošovat.

Státní zástupkyně Jitka Wurstová pro pachatele navrhla výjimečný trest. Soudce Tomáš Durdík však za polehčující okolnost považoval Holmanovo přiznání i lítost nad spácháním činu. Jeho skutek nazval „bestiálním útokem pro pár korun”, který byl výsledkem kumulace stresu, dluhů, exekucí, špatného vztahu se synem i zdravotních problémů.

Neznámou oběť střelil zezadu do krku nelegálně drženou pistolí s vlastnoručně vyrobeným tlumičem. Ženě ukradl kabelku, ve které posléze našel 1700 korun v hotovosti.

Odsouzený má již pět záznamů v trestním rejstříku, naposledy za černý odběr elektřiny. Původně svědci z jeho chatové osady spekulovali o tom, že vzal vinu za vraždu na sebe, aby kryl svého syna. To však pachatel i soudní psycholog vyloučili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám