Hlavní obsah

Obviněná soudkyně: Nikdo mě neuplácel

Právo, Radim Vaculík

V kauze údajně zmanipulované insolvence firmy Via Chem Group se královéhradečtí policisté pustili minulý týden do výslechů hned několika lidí. Kromě dvou svědků mezi nimi byla i stíhaná soudkyně českobudějovického krajského soudu Marie Červinková (70).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tu kriminalisté zatím jako poslední v tomto případu letos v září obvinili ze zneužití pravomoci úřední osoby, za což jí hrozí jeden rok až pět let za mřížemi. Soudkyně je podezřelá z toho, že způsobila vážnou újmu několika účastníkům insolvenčního řízení a zároveň zajistila prospěch akcionáři dlužníka.

Hlavními obviněnými aktéry kauzy jsou finančník Petr Sisák a jeho dvorní právník Ivo Hala. A právě Červinková měla insolvenci Sisákem ovládané společnosti Via Chem Group na starosti a podle policie se přitom neměla chovat objektivně.

Hala na ni tlačil

Hala totiž podle poznatků detektivů soudkyni opakovaně navštěvoval v její kanceláři a tlačil na ni, aby návrhy věřitelů odmítla, i když dobře věděl o oprávněnosti jejich nároků.

„Nikdo mě k takovým rozhodnutím nenutil a ani mě nevydíral. Nikdo se mě nepokusil uplatit ani jsem od nikoho úplatek nebo výhodu v žádné podobě nepřijala,“ tvrdila podle zjištění Práva kriminalistům 7. listopadu u výslechu Červinková.

Žádného z účastníků řízení předtím, než začala návrh na insolvenci firmy Via Chem Group řešit, podle svých slov neznala a s nikým z nich se ani pak mimo budovu soudu nestýkala. Na policii však nyní připustila, že se v obecné rovině radila o případu s advokátem Halou, který přitom ve věci zastupoval dlužníka, tedy právě společnost Via Chem Group.

Nebylo mi proti srsti, že mne někdo, kdo tuto kvalifikaci má, obecně informuje, abych se v této oblasti orientovala.
Marie Červinková, soudkyně

Právo už letos v zimě informovalo, že policie v rámci kauzy točící se kolem Sisáka s Halou podezřívala Červinkovou mimo jiné z toho, že si měla v rámci insolvence společnosti Via Chem Group nechat právě od Haly určovat další postup nebo připravovat své vlastní rozhodnutí ve věci.

Hala podle policie nechal pro soudkyni připravit vyjádření Via Chem Group k celé věci, a dokonce také přímo koncept jejího budoucího zamítavého rozhodnutí k návrhu prvních věřitelů, které jí osobně předal na datovém nosiči. Když pak soudkyně návrh skutečně odmítla, shodovalo se prý její usnesení s argumentací dlužníka.

Nebyl jí proti srsti

„Dne 11. 11. 2013 Marie Červinková v dopoledních hodinách sdělila Ivu Halovi, že jí vydané usnesení o odmítnutí věřitele bylo zveřejněno v insolvenčním rejstříku a že má vymyslet další postup,“ napsala k tomu policie s tím, že Hala soudkyni obratem instruoval, aby stejně odmítla i další návrhy.

Nikdy jsem si nemyslela, že jsem nejchytřejší soudce nebo že musím mít vždy pravdu, ale zakládala jsem si vždy na tom, že jednám poctivě a že nechci porušovat zákon.
Marie Červinková, soudkyně

Červinková k tomu minulý týden detektivům uvedla, že nemá potřebné ekonomické znalosti týkající se obchodování s cennými papíry, proto prý věc konzultovala s Halou. Toho označila za člověka, který se v podobných věcech vyzná, má prý kromě vystudovaných práv také ekonomickou fakultu a nejvyšší správcovské zkoušky, jaké mít lze.

„Nebylo mi proti srsti, že mne někdo, kdo tuto kvalifikaci má, obecně informuje, abych se v této oblasti orientovala,“ přiznala policistům podle informací redakce Červinková s tím, že k osobě Haly „nikdy nezaznamenala nějaká negativa“.

Má jít do důchodu

Za usneseními, jež pak v kauze Via Chem Group vydala, si podle svých slov stojí a odmítla jejich zmanipulování.

„Nikdy jsem si nemyslela, že jsem nejchytřejší soudce nebo že musím mít vždy pravdu, ale zakládala jsem si vždy na tom, že jednám poctivě a že nechci porušovat zákon,“ bránila se obvinění před policisty Červinková, která v soudcovském taláru působí už 46 let.

A letos po dovršení sedmdesátky má odejít do důchodu. To, co se kolem ní v současné době děje, je prý pro ni „značné trauma“, proto už k věci dále podrobněji nehovořila a podle zjištění Práva pak odmítla odpovídat na jakékoli dotazy kriminalistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám