Hlavní obsah

Žena málem nožem zabila manžela, žít spolu ale chtějí dál

Právo, Ludmila Žlábková
Heřmanův Městec

Stokrát vyřčená pravda, že se partneři nemají hádat v kuchyni, a když už, tak jen v případě, že nože jsou uklizené v šuplíku, se potvrdila loni v červnu na jedné z chat v Heřmanově Městci na Chrudimsku. V podstatě banální spor mezi manželi skončil bodnutím nožem. Smrt muže odvrátil pouze rychlý, ale komplikovaný zákrok lékařů.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaná žena u Krajského soudu v Hradci Králové

Článek

Nikdy netrestaná žena (60), která celý život pracovala jako úřednice, je nyní obžalovaná z pokusu vraždy. Hlavní líčení začalo ve středu u Krajského soudu v Hradci Králové.

„Obžalovaná bodla poškozeného kuchyňským nožem s čepelí dlouhou 13 cm do břicha a způsobila mu tím bodné poranění v pravém podžebří pronikající do dutiny břišní s bodným poraněním velké předstěry, závěsu tlustého střeva a jater,“ vinil státní zástupce obžalovanou s tím, že kvůli tomuto zranění hrozilo muži vykrvácení do dutiny břišní.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaná žena u Krajského soudu v Hradci Králové

Jádro sporu bylo skutečně malicherné. Muž nadával, neboť se mu nedařila oprava bazénu, a ona žádala, aby se ztišil, aby ho neslyšeli sousedé. Pak žena potřebovala pomoci při krájení cibule, na niž je údajně alergická. „Zlobil se, že když má přijet syn, tak je všechno vzhůru nohama. Chytil mne za vlasy, moc to bolelo. Tak jsem se vytrhla, šla jsem do kuchyně, že si tu cibuli nakrájím sama. Chtěla jsem, aby odešel,“ rozvzlykala se žena v soudní síni.

Na samotné bodnutí si prý prakticky nepamatuje. „Nic jsem necítil, bylo to jen jako by se mne něco dotklo. Žádná bolest. Říkal jsem si, že to je banalita, říkal jsem, že si sám zajedu do Chrudimi,“ popsal okamžik, kdy byl zraněn, poškozený. Zle se mu prý udělalo až při jízdě autem.

Měl jsem se ovládat

Své pětadvacetileté manželství zraněný choť ale popisuje jako krásné. „Náš vztah je dobrý, dokonce bych řekl nadprůměrně dobrý,“ tvrdí pobodaný manžel. „Celá ta záležitost je skutečně moje vina. Neměl jsem se pouštět do žádných hádek a hlavně jsem se měl ovládat,“ bral na sebe část viny u soudu.

Jiného názoru je soused, který ale přiznal, že s manželským párem dlouhodobě nevycházejí. Příčinou je těsné sousedství jejich nemovitostí. Obžalovanou ženu popsal jako dominantní, často se prý hádali. „Já nikam nejedu, podívej, jaks mě zřídila,“ slyšel prý inkriminovaný den.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Obžalovaná žena u Krajského soudu v Hradci Králové

Podle soudních znalců nevykazuje osobnost obžalované žádné známky poruchy. „Šlo o afektivní reakci, obžalovaná sice byla léčena pro neurotickou poruchu, nedošlo ale ke ztrátě kontaktu s realitou, rozpoznávací schopnosti byly zachovány,“ řekl znalec psychiatr.

Nezvládla blížící se odchod do penze

„Obžalovaná jevila známky psychické únavy, nepřivykla zatím nové situaci přechodu z aktivního života do penze, neuměla to zpracovat,“ připojil se znalec v oboru psychologie. Žena podle něho ale není konfliktním typem, spíše submisivní, a to až do určité hranice, kdy by už šlo o ztrátu sebeúcty. „Její obranné mechanismy jsou spíše únikového charakteru,“ dodal psycholog s tím, že v tu chvíli podlehla situační atmosféře.

I přesto, co se stalo, hodnotil znalec jejich partnerský vztah jako dobrý. „Je to poměrně typická situace lidí, kteří spolu chtějí žít, ale ve chvíli, kdy dojde k těsnějšímu soužití, což je například při odchodu do důchodu, může i banální detail vyvolat krátkodobý spor,“ vysvětlil psycholog.

„S manželem dál společně žijeme, vyříkali jsme si to, oba jsme přehodnotili svůj život. Je to taková lekce, že od té doby vážíme každé slovo. Byla to obrovská chyba. Lituji toho, co jsem z toho zoufalá,“ dodala obžalovaná.

Reklama

Výběr článků

Načítám