Hlavní obsah

Organizátor chlapecké prostituce si odpyká sedm let

Praha

Václav Dimitrov si odpyká sedm let vězení za organizování prostituce nezletilých chlapců v Praze. Trest za obchodování s lidmi mu v pondělí o rok snížil odvolací senát pražského vrchního soudu. Muž navíc po pobytu za mřížemi nebude smět po dobu deseti let pobývat v hlavním městě. Verdikt je pravomocný.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Dimitrov chlapcům domlouval v letech 2012 a 2013 placený homosexuální styk s cizinci. Bral si za to část peněz, které si sexem vydělali. S dalším hochem sám provozoval sex, ačkoliv věděl, že mu ještě nebylo 15 let. Nikoho z nezletilých do ničeho nenutil, podle závěru soudů většina z nich uvítala, že si mohla tímto způsobem přilepšit.

"Pro chlapce se to stalo součástí jejich životního stylu," konstatovala členka odvolacího senátu Vanda Činková. Muž vinu odmítal. Tvrdil například, že byl souzen i za skutky, kterých se podle něj dopustili někteří svědci.

Poukazoval také na to, že podle znalců netrpí žádnou sexuální poruchou a že tedy neměl důvod a potřebu kontaktovat mladé hochy. Soudy ho potrestaly i propadnutím mobilního telefonu a diáře, pomocí nichž sjednával schůzky chlapců s cizinci. "Ti kluci mě ani nepotřebovali, sami měli čísla na klienty," hájil se v pondělí.

Chlapce zmanipuloval

Státní zástupkyně poukázala na to, že Dimitrov nezletilé chlapce zmanipuloval a krajně negativně ovlivnil jejich hodnotový a mravní systém. "Namotivoval je a ukázal jim, jak si snadným způsobem opatřit finanční prostředky v době, kdy chodili, respektive měli chodit do školy," podotkla.

Muži přitížila jednak delší doba, po kterou páchal trestnou činnost, jednak i to, že do prostituce zatáhl větší množství chlapců. Obchodování s lidmi se navíc dopouštěl bezprostředně poté, co opustil brány věznice. Záznamů v rejstříku má celkem 14, podle odborníků přijal životní styl recidivistů a možnost jeho opětovného začlenění do společnosti je podstatně snížená.

Vrchní soud o případu rozhodoval už podruhé. Napoprvé zrušil původní desetiletý trest vězení a vrátil kauzu pražskému městskému soudu k dalšímu projednání. Městský soud následně uložený trest o dva roky snížil. Odvolací senát z trestu ubral další rok, protože se Dimitrova nepodařilo usvědčit také z kuplířství.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám