Hlavní obsah

Internetem se šíří seznam muslimských podnikatelů v Teplicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Organizace na pomoc uprchlíkům podala trestní oznámení kvůli seznamu údajně muslimských podnikatelů z Teplic, který se šíří po internetu. Směřované je na neznámého pachatele, řekl ředitel organizace Martin Rozumek. Podle něj se autor dopouští neoprávněného nakládání s osobními údaji a může podnikatele a jejich blízké ohrozit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Seznam s více než stovkou teplických podnikatelů včetně plných jmen a adres dostala organizace v pondělí e-mailem. Seznam byl označen názvem Islám - podnikatelé.

"Tento soubor společně s nenávistným textem e-mailu a dalšími xenofobně laděnými přílohami byl šířen po internetu. Červenou barvou navíc v mapě vyznačil domy a provozovny majitelů s arabsky znějícími jmény, což může velmi usnadnit případný útok na tyto osoby a jejich obydlí," informovala organizace.

Za vážnou újmu považuje už zveřejnění citlivých údajů, protože se k nim podle organizace mohou dostat lidé, kteří by mohli kvůli víře podnikatele a jejich blízké ohrozit. "Není možné, aby někdo beztrestně šířil s nenávistným obsahem takovéto seznamy osob, připomíná to seznamy Židů před druhou světovou válkou," řekl Rozumek, který podal trestní oznámení.

Reklama

Výběr článků

Načítám