Hlavní obsah

Policie v Česku odhalila přes čtyři tisíce nelegálních cizinců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za prvních devět měsíců letošního roku policie v Česku odhalila 4146 nelegálně pobývajících cizinců, což bylo o 3055 méně než ve stejném období roku 2015. Nejvíce v Česku pobývají neoprávněně Ukrajinci,a to v 1155 případech.

Foto: Policie ČR

Ilustrační foto

Článek

Proti loňsku naopak výrazně klesl počet zajištěných občanů Sýrie, Afghánistánu či Iráku, o kterých se dlouhodobě hovoří v souvislosti s migrační krizí. Vyplývá to z údajů, které poskytla mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Migranti ze Sýrie loni tvořili zhruba čtvrtinu všech cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Od loňského ledna do konce září jich bylo zadrženo 1920, za stejné období letošního roku 144. Pokles je podle statistik cizinecké policie znatelný i u občanů Afghánistánu.

Podle vedoucího oddělení analýzy rizik cizinecké policie Vladimíra Takáče se situace proti loňsku zlepšila zejména kvůli novým opatřením zavedeným na balkánské trase.

Na čelní místo zajištěných migrantů se naopak vrátili občané Ukrajiny, kterých policie zadržela o 263 více než v prvních devíti měsících loňského roku. Ukrajinci většinou do Česka vstupují legálně a pak překračují povolenou dobu pobytu.

„Viditelné navýšení je z velké části způsobeno tím, že jsou poměrně často zjišťováni ve spojitosti s nelegální výdělečnou činností a prokazují se padělanými doklady členských států EU," řekl Takáč.

Za Ukrajinci v žebříčku národností následovali v tuzemsku nelegálně pobývající občané Ruska, Kuvajtu či Vietnamu, jejichž počty byly podobné jako v loňském roce.

Reklama

Výběr článků

Načítám