Hlavní obsah

Otec cyklisty Štybara chce po řidiči milión korun, viní ho ze smrti své matky

Právo, Patrik Biskup

Loni v dubnu dostal David Kasič roční podmínku za to, že na podzim 2014 srazil autem na Tachovsku 78letou ženu a způsobil jí zranění, která pro ni znamenala ztrátu soběstačnosti. Kvůli nehodě musel 22letý mladík tento týden přijít k tachovskému soudu znovu. Zažaloval ho syn sražené seniorky, který je otcem českého reprezentanta v silniční cyklistice Zdeňka Štybara.

Foto: archiv, Právo

Zdeněk Štybar starší

Článek

Po řidiči chce Štybar více než milión korun. Viní ho totiž ze smrti matky, která rok po úrazu zemřela. „Nikomu bych nepřál, co jsme si po té nehodě jako rodina zažili. Trest, který tento člověk dostal, je nedostatečný. Takže já to prostě nemůžu nechat jenom tak, aby mu to prošlo,“ prohlásil Zdeněk Štybar starší, proč podal na Kasiče žalobu.

Právní zástupkyně řidiče Věra Racková na to reagovala tím, že v žalobě není žádné vodítko k dovození příčinné souvislosti mezi dopravní nehodou a úmrtím paní Štybarové. Poukázala přitom na lékařskou zprávu z plzeňské fakultní nemocnice, podle které poškozená zemřela na následky sepse při oboustranném plicním zánětu. Zranění po nehodě byla přitom ortopedického charakteru.

Pozdě zareagoval

„Můj klient už byl potrestán. Uznal vinu, byl si vědom, že udělal chybu, ale nehodu nezpůsobil úmyslně. Za smrt poškozené není zodpovědný, neboť ta není následkem této nehody,“ uvedla Racková.

Po tom úraze už byla odkázaná na každodenní péči.
Zdeněk Štybar starší

Podle trestního spisu srazil Kasič seniorku ve Stříbře. Žena utrpěla zlomeniny holenní, lýtkové a pažní kosti. V nemocnici zůstala hospitalizovaná přes měsíc. Pak byla propuštěna do domácího léčení. Zdravotní stav se u ní rapidně zhoršil začátkem listopadu následujícího roku, kdy skončila na infekčním oddělení Fakultní nemocnice v Plzni. Tam také po několika dnech zemřela.

Za ublížení na zdraví z nedbalosti dostal Kasič šest měsíců vězení s podmíněným odkladem na rok a roční zákaz řízení.

„Do té dopravní nehody byla matka na svůj věk v pohodě, dokázala se sama o sebe bez problémů postarat. Po tom úraze už byla odkázaná na každodenní péči. Od doby, co ji pustili z nemocnice, jsem s ní byl každý den. Nemohl jsem ji nechat doma samotnou. Přes den ji navštěvovala manželka, já po práci. Často jsem u ní i přespával. Musel jsem jí být stále u ruky,“ popisoval soudu Štybar.

Matka zemřela na následky totálního vyčerpání organismu, kdy se jí do těla dostala infekce.
Zdeněk Štybar starší

Chce další posudek

„Musel jsem jí pomáhat i na záchod. Vyrobil jsem speciální pomůcky, aby se mohla vůbec sama zvednout,“ pokračoval otec cyklisty.

Péče o matku mu podle jeho výpovědi zabírala tolik času, že přestal normálně fungovat. „Nemohl jsem ani jezdit za synem na závody. Přemýšleli jsme o domě s pečovatelskou službou nebo o tom, že bychom ji z jejího bytu přestěhovali k nám do domu. Když jsme to mezi řečí prohodili, bylo z její reakce jasné, že chce být ve svém,“ pokračoval Štybar starší.

Soudní znalec v oboru zdravotnictví Pavel Mandys v posudku pro trestní řízení tři měsíce po nehodě konstatoval, že zranění způsobená po nárazu vozidla se příznivě hojí. „Píše tam jenom o zlomených kostech, ale tam byly i jiné věci, které v posudku nejsou. Matka zemřela na následky totálního vyčerpání organismu, kdy se jí do těla dostala infekce,“ reagoval Štybar a požádal o doplnění tohoto posudku.

Samosoudkyně Kateřina Edlová konstatovala, že pro rozhodnutí v této věci nechá vypracovat další znalecký posudek. „Ten bude podstatným důkazem pro zjištění, jaký vliv měla na příčinu úmrtí poškozené dopravní nehoda,“ prohlásila soudkyně a jednání odročila na neurčito.

Reklama

Výběr článků

Načítám