Hlavní obsah

Kauza heparinového vraha po deseti letech pokračuje, soud řeší odškodnění

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Krajský soud v Hradci Králové ve čtvrtek opět začal řešit odškodné pro pozůstalé po jedné z obětí heparinového vraha Petra Zelenky. Krajskému soudu případ vrátil vrchní soud, aby doplnil dokazování.

BEZ KOMENTÁŘE: Právníci k odškodnění po ZelenkoviVideo: Ludmila Žlábková, Právo

 
Článek

Pozůstalí žádají po havlíčkobrodské nemocnici 8,8 miliónu korun. Podle nich se nemocnice dopustila organizačních chyb a zanedbala své povinnosti. Podle dřívějšího rozhodnutí soudu však nemá jejich nárok opodstatnění, neboť nemocnice nenese odpovědnost za činy bývalého zaměstnance. Jednalo se o takzvaný exces z povinností zaměstnance.

„Zrušující usnesení se nese ve formální rovině. Co se týče samotné podstaty věci, k tomu se vrchní soud nevyjádřil, ani v tomto směru nevydal žádný pokyn. Předpokládám proto, že nyní budeme napravovat procesní záležitost,“ řekl v úvodu čtvrtečního jednání soudce Jan Fifka.

Zelenka, pracující v havlíčkobrodském zařízení na pozici zdravotního bratra anesteziologicko-resuscitačního oddělení (ARO), měl od května do září 2006 vážně nemocným pacientům svévolně podávat neindikovaný heparin. Tím jim zředil krev, což u několika vedlo k vykrvácení.

Pacient s mozkovou příhodou

Soud v trestním řízení Zelenkovi prokázal, že takto zavraždil sedm lidí, u dalších deseti se o to pokusil. Policie posléze zveřejnila, že má odsouzený na svědomí zřejmě další tři osoby a jeden pokus o vraždu. Vzhledem k doživotnímu trestu ho už znovu nestíhali.

O odškodné v tomto případu žádají rodinní příslušníci muže, který byl do nemocnice přijat 9. července 2006 v bezvědomí. Jak už dříve u soudu uvedl primář ARO Pavel Longin, pacienta přijali s podezřením na centrální mozkovou příhodu. Vyšetření ukázalo, že několik dní předtím prodělal krvácení do mozku, což dokládal hematom. Muž zemřel na srdeční selhání.

„Krevní srážlivost se u něho nezlepšovala, ale zhoršovala. Lékaři to přisuzovali selhávání orgánů,“ dodal Longin, který později v nemocnici přispěl k odhalení vraha.

Kauza z roku 2006

„Situaci, kdy se na oddělení objevila úmrtí pacientů s krvácením bez klinického vysvětlení, jsme začali řešit v květnu 2006. Nejprve jsme uvažovali o odborných problémech, ale i přes opatření se objevil další pacient,“ řekl s tím, že to již ukazovalo na přítomnost heparinu. Stále ale nebylo zřejmé, jak se do těla postižených dostává.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Petr Zelenka u Vrchního soudu v Praze.

„Teprve když se dal do souvislosti časový údaj projevu poruchy srážlivosti krve s předchozí směnou, ukázalo se, že společným jmenovatelem je právě osoba Petra Zelenky,“ uvedl primář Longin.

„Jak Krajský soud v Hradci Králové, tak vrchní soud vysoce ocenil, že se podařilo primáři oddělení ARO Pavlu Longinovi odhalit to, co nikdo naprosto nemohl předpokládat, že mezi zdravotníky je člověk, který úmyslně vraždí,“ upozornil ve čtvrtek Jan Mach, právní zástupce nemocnice.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelenka dostal za heparinové vraždy doživotí

Krajský soud v Hradci Králové poslal ve čtvrtek na doživotí do vězení Petra Zelenku. Shledal ho vinným ze spáchání série sedmi vražd a deseti pokusů o vraždu...

Výběr článků

Načítám