Hlavní obsah

Dvě děti zemřely na Českokrumlovsku po otravě oxidem uhelnatým

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český Krumlov
Aktualizováno

Dvě děti zemřely po otravě oxidem uhelnatým v noci na neděli na Českokrumlovsku. Další dítě bylo ve vážném stavu převezeno do nemocnice stejně jako tři dospělí.

Foto: ZZS Jihočeského kraje

Ilustrační foto

Článek

Tři posádky záchranářů vyjely do jedné z obcí na Českokrumlovsku po 23. hodině. Lékař si okamžitě vyžádal pomoc dalších kolegů, když zjistil, že v domě je více lidí. Tři děti a dva dospělí již byli v bezvědomí, další člověk byl dezorientovaný. Společně s policisty je vynesli ven.

„U dvou dětí došlo k selhání základních životních funkcí a zdravotníci u nich zahájili neodkladnou resuscitaci. Přes veškerou snahu se nepodařilo děti oživit a zasahující lékař musel konstatovat jejich smrt,“ uvedla mluvčí záchranářů Petra Kafková.

Třetí dítě bylo napojeno na umělou plicní ventilaci a po stabilizaci ho záchranáři převezli do nemocnice. U dospělých se stav po podání kyslíku zlepšil.

Plyn bez zápachu

„Jeden muž byl převezen ve stabilizovaném stavu na anesteziologicko-resuscitační oddělení, jedna žena na jednotku intenzivní péče, jeden muž na standartní oddělení,“ konstatovala Kafková.

Podle ní byl s lehkými příznaky otravy do nemocnice převezen i jeden policista.

„Jednou z vyšetřovacích verzí je v tuto chvíli otrava ze zplodin zařízení, které vyrábí elektřinu. Vyšetřování celého případu je však na samém prvopočátku, a s ohledem na poškozené a jejich věk nebudeme v tuto chvíli k případu poskytovat žádné další informace,” uvedla mluvčí policie Lenka Krausová.

Jak Kafková připomněla, k otravám oxidem vyjíždějí záchranáři docela často. „Tato otrava je velice zákeřná proto, že jde o nedráždivý plyn bez zápachu, který vzniká nedokonalým spalováním za omezeného přístupu kyslíku. Velmi často je nesmírně obtížné vůbec zjistit, že se o otravu CO jedná,“ uzavřela mluvčí s tím, že záchranáři proto využívají čidla detekující přítomnost oxidu uhelnatého.

Reklama

Výběr článků

Načítám