Hlavní obsah

Soud rozhodl o dalším osudu dětského násilníka spojovaného s vraždou třináctileté dívky

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Teplický okresní soud rozhodl ve čtvrtek o osudu čtrnáctiletého chlapce, který letos v únoru v zahrádkářské kolonii na okraji lázeňského města podle policie brutálně zavraždil o rok mladší kamarádku. Vzhledem k věku pachatele nelze zatím verdikt uveřejnit.

Soud s dětským násilníkem. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

„Výsledek řízení je možné zveřejnit až po nabytí právní moci rozsudku,“ upozornila novináře soudkyně Zdeňka Horčicová.

Chlapec tak zatím zůstává na základě předběžného opatření v ústavu pro mladé násilníky v děčínské části Boletice, kam byl po vraždě umístěn.

Nevím, proč ho nezavřou někam do klece, toho cvoka.
otec zavražděné dívky

Soud rozhodoval o případu, kdy mladý násilník měl záměrně strčit loni na jaře svého kamaráda do výtahové šachty v opuštěném domě v centru Teplic. Hoch přežil pád z více jak desetimetrové výšky jen shodou šťastných náhod, neboť na dně šachty ležela vrstva odpadu. Agresorovi jako mladistvému nehrozil trest, jen výchovné opatření.

Než však soud o něm rozhodl, měl spáchat mnohem závažnější zločin. Dívku přitom podle policie zavraždil několik dní poté, kdy teplické státní zastupitelství dostalo na stůl právě případ z loňska. Vyšetřování se protáhlo na řadu měsíců údajně kvůli tomu, že chlapci byli u šachty sami a házeli vinu vzájemně na sebe. Kromě znaleckých posudků se sbíraly další důkazy.

Bude mu 15 let

Chlapci bude na sklonku října patnáct let. S touto věkovou hranicí by mu v Boleticích skončil přísný režim a hrozilo by, že z areálu uteče. Soud ho tedy může poslat do detenčního ústavu, zařízení pro mladistvé ve věku 15 až 18 let, nebo nařídit ochrannou léčbu.

Vyhlášení rozsudku se zúčastnil i otec zavražděné dívky. „Nevím, proč ho nezavřou někam do klece, toho cvoka,“ řekl novinářům očividně rozrušený.

Hoch svou bývalou přítelkyni podle policie ubodal. Její tělo bylo nalezeno v sobotu 13. února ráno v zahradní chatce v teplické čtvrti Řetenice. Za vraždu ale nijak potrestán nebude, protože mu v té době ještě nebylo 15 let, z trestního hlediska bude případ odložen. Vraždou se bude soud teprve zabývat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám