Hlavní obsah

NBÚ si posvítí na prověrky Šlachty i olomouckých žalobců

Právo, Jakub Troníček, Jakub Bartosz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) se podle zjištění Práva začal zabývat bezpečnostními prověrkami aktérů kauzy údajného podezření z „brutálního úniku informací“ v okolí policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Jeho pracovníci prověřují tzv. bezpečnostní způsobilost bývalého šéfa ÚOOZ Roberta Šlachty i klíčových vrchních státních zástupců z Olomouce včetně jejich šéfa Ivo Ištvana.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Zprava olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan a Robert Šlachta

Článek

Právu potvrdily aktivitu úřadu dva dobře informované zdroje. „Už si kvůli tomu vyžádali některé dokumenty na státním zastupitelství,“ řekl zdroj.

A to zejména kvůli průsakům ze spisů Generální inspekce bezpečnostních sborů, jejíž pracovník rok a půl vedl prověřování Tuhého, které nakonec skončilo odložením věci s tím, že se žádné podezření vůči němu neprokázalo.

Podrobné informace o Tuhém se ale objevily v médiích a zveřejnil je i Nadační fond proti korupci.

Ať se prověřuje cokoliv, budu jen rád. Necítím se ohrožen, s kýmkoliv budu spolupracovat a naprosto žádné informace nepouštím.
Robert Šlachta

Žalobci z Olomouce práci inspekce dozorovali a NBÚ se o ně zajímá i kvůli pochybnostem o regulérnosti původního šetření. Tuhý je přesvědčený, že obvinění na něj někdo ušil. V krajním případě může NBÚ prověrky nutné pro seznamování s utajovanými informacemi odebrat.

NBÚ se k tomu odmítl jakkoli vyjadřovat s tím, že konkrétní jména a bezpečnostní řízení kolem nich nesmí ani komentovat.

Ať to prověří, souhlasí Šlachta

„Podmínky osvědčení je každopádně Národní bezpečnostní úřad povinen prověřovat jak na základě vlastních informací, tak i na základě informací získaných od jiných subjektů, s nimiž spolupracuje,“ poznamenal k tomu v obecné rovině mluvčí úřadu Radek Holý. Rolí Šlachty, jeho bývalého podřízeného z ÚOOZ Jiřího Komárka (právě on Tuhého letos v červnu v televizi obvinil z „brutálního úniku informací – pozn. red.) a vysoce postavených žalobců se už zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů, kterou v tomto směru zaúkolovala sněmovní vyšetřovací komise.

Ta se zabývá okolnostmi sporné policejní reformy, v jejímž rámci byl ÚOOZ sloučen s protikorupční policií.

Nikde to zakotveno není, jde pouze o jakýsi nepsaný úzus, že by takovou prověrku měli vedoucí státní zástupci mít.
Pavel Komár, Vrchní státní zastupitelství Olomouc

Pokud by NBÚ skutečně např. kvůli únikům citlivých informací mířících na policejního prezidenta nakonec někomu prověrku odebral, mohlo by to „bolet“ zejména právě Šlachtu. Ten totiž osvědčení nutně potřebuje k výkonu své nové funkce náměstka Celní správy, kam po odchodu od policie zamířil.

„Ať se prověřuje cokoliv, budu jen rád. Necítím se ohrožen, s kýmkoliv budu spolupracovat a naprosto žádné informace nepouštím,“ konstatoval někdejší šéf lovců mafiánů, který je držitelem prověrky na druhý nejpřísnější stupeň „tajné“.

Povinnost nemají

Dosud ho nicméně podle jeho slov kvůli prověrce úřad nekontaktoval, což v praxi znamená, že NBÚ ani v této věci nezahájil oficiální řízení o odejmutí osvědčení.

Na stejnou úroveň utajení jsou prověřeni také vysoce postavení olomoučtí žalobci, ti ale osvědčení nemají povinně předepsané. „Nikde to zakotveno není, jde pouze o jakýsi nepsaný úzus, že by takovou prověrku měli vedoucí státní zástupci mít,“ poznamenal v této souvislosti náměstek Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Pavel Komár.

Právě on se musí vypořádat s další pochybností o regulérnosti celého procesu doprovázejícího uskutečněnou reformu celostátních útvarů – společně s šéfem odboru závažné hospodářské kriminality na olomouckém Vrchním státním zastupitelství Petrem Šeredou totiž dopředu informoval v červnu média, že se chystají Tuhého vyslechnout kvůli podezření, že sloučením elitních jednotek ve skutečnosti pouze naplňuje dřívější plány podsvětí na odstranění Šlachty.

Veřejné informování o prováděných úkonech v rámci skrytého prověřování přitom odporuje zákonu a postup obou žalobců označil za nestandardní už dříve i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám