Hlavní obsah

Měla to být ukázka síly, řekl agent k údajnému útoku anarchistů na vlak

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Měla to být jakási demonstrace síly, řekl při výslechu druhý z policejních agentů nasazených na skupinu pěti lidí obžalovaných z přípravy teroristického útoku na vlak. Stejně jako jeho kolega při předchozím jednání agent řekl, že nápad a iniciativa k útoku přišly od obžalovaných. Ti ale tvrdí, že akce byla policejní provokací.

Foto: ČTK

Obžalovaný Martin Ignačák

Článek

„Z prvopočátku nebylo jasné, jestli se bude jednat o dvě akce nebo o jednu. Mělo to být nějaké upoutání pozornosti, ukázání síly toho hnutí,“ uvedl agent stejně jako jeho kolega z utajované místnosti a s pozměněným hlasem. Podle agentů si anarchisté pohrávali s nápadem zaútočit buď na vlak s vojenskou technikou, nebo na vlak vezoucí automobily Hyundai. Nakonec se prý přiklonili k vojenskému vlaku.

Obžalovaní se hájí tím, že s nápadem zaútočit na vlak přišli právě agenti. Jejich spolupráce pak měla být jakýmsi testem důvěry. „Naše kroky vedly k tomu, abychom zjistili, o co vám jde,“ řekl v úterý hlavní obžalovaný Petr Sova jednomu z agentů. Ten prohlásil, že má za to, že akce byla míněna zcela vážně.

Skupina, už za účasti obou nasazených agentů, prý plánovala i další akce, například útok na stavbu skladu Amazonu, na bankomaty nebo vypálení transformátoru hypermarketu Tesco na Zličíně. Tyto plány ale podle agentů zůstaly ve fázi příprav a nestačily se dopracovat. Podle Sovy šlo o tzv. vábničky, které měly agenty otestovat, zda se prozradí, nebo ne.

Policejní provokace

Podle obžaloby měl Sova spolu s Martinem Ignačákem a Alexandrou Ščambovou před dvěma lety plánovat útok na nákladní vlak s vojenskou technikou u pražské Chuchle. Sova a Ignačák za přítomnosti obou policejních agentů měli do dvou demižonů namíchat směs benzínu, polystyrénu a rostlinného oleje. Demižony prý plánovali zapálit a hodit na projíždějící vlak. K údajnému útoku mělo dojít loni v dubnu, policisté ale v rámci akce Fénix zadrželi pětici obžalovaných.

Foto: ČTK

Katarína Zezulová a Martin Ignačák u soudu.

Ignačáka, Sovu a Katarínu Zezulovou obžaloba také viní z přípravy tzv. Molotovových koktejlů, které měl Sova zakopat u pražské usedlosti Cibulka, obývané squattery. Podle vyšetřovatelů chtěli zápalné koktejly použít proti policii při případném vyklízení squattu.

Poslední z pětice obžalovaných je Radka Pavlovská, v jejímž bytě se měl útok na vlak plánovat, ona o něm věděla, ale nic nenahlásila. Všem obžalovaným hrozí až dvacetiletý trest nebo i výjimečný.

Obžalovaní se hájí tím, že s nápadem zaútočit na vlak přišli agenti a že jde o policejní provokaci. „Bylo mi řečeno (agenty), že letákové akce jsou pro děti a že se musí udělat něco pořádného. Oni řekli, že by bylo fajn provést útok na autosalón nebo na banku nebo něco takovýho,“ řekl v minulosti Sova.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám