Hlavní obsah

Soud potvrdil silničnímu pirátovi za zběsilou jízdu 8,5 roku vězení

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze potvrdil v úterý trest pro 29letého Pavla Hambergera, který předloni nebezpečně ujížděl z Prahy do Plzně. Policisté ho při pronásledování postřelili. Soud mu navíc uložil pětiletý zákaz řízení. Verdikt, podle něhož musí Hamberger navíc zaplatit pojišťovnám náhradu škody ve výši 130 000 korun, je pravomocný.

Silniční pirát u městského soudu. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

„Pokud nedošlo k závažnějšímu následku, tak to nebylo zásluhou obžalovaného, ale dílem náhody a obratných reakcí účastníků dopravního provozu,” konstatoval soudce. „Svým jednáním porušil v podstatě všechna pravidla silničního provozu,” doplnil. Připomněl také, že právní řád považuje auto za zbraň už od roku 1923.

Hamberger podle obžaloby čtrnáctého ledna roku 2014 neuposlechl v pražských Holešovicích policejní výzvy k zastavení a místo toho začal před hlídkou ujíždět. Řidič se nebál použít různé manévry, aby pronásledující policisty setřásl. Podle jednoho z nich jel Hamberger na červenou, po kolejích či kolem zastávek plných lidí.

Po kličkování pražskými ulicemi se dostal až na dálnici do Plzně, po které i přes zátarasy a výstřely policistů pokračoval údajně až dvousetkilometrovou rychlostí. Během své jízdy způsobil na dálnici srážku dvou policejních aut.

Hamberger dojel až do plzeňské nemocnice, kde byl po zadržení policií předán do péče lékařů, protože jeden z policejních výstřelů jej zasáhl do krku.

Zběsilá honička začala v ulicích PrahyVideo: Policie ČR

Hamberger, který byl v minulosti devatenáctkrát trestán v souvislosti s majetkovými a drogovými delikty a měl v té době vystaven zákaz řízení, si prý večer před honičkou píchl pervitin. V autě také vezl krabice léků, ze kterých se tato droga dá vyrobit.

S obžalobou nesouhlasí, připustil, že jel po Praze „svižně“, ale tak, aby nehavaroval. Nechtěl prý nikomu ublížit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám