Hlavní obsah

V kauze legalizace kradených aut padly podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolín

Kolínský soud v pondělí vynesl dva rozsudky v kauze legalizací kradených aut. Pachatelé byli odsouzeni k podmíněným trestům, jeden z nich v souhrnném trestu i k pokutě, kterou mu uložil již v roce 2011 soud pro Prahu 10 za jízdu pod vlivem alkoholu a s nařízeným zákazem řízení.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Soudce Zbyněk Kulich odsoudil v pondělí dva zprostředkovatele převozů a registrací kradených vozidel Jana Mášu a Františka Skuhru. Jan Máša byl odsouzen za legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti k trestu odnětí svobody na třicet měsíců s podmíněným odkladem na dobu čtyři roky.

Františka Skuhru kolínský okresní soud potrestal taktéž za legalizaci výnosů z trestné činnosti z nedbalosti k osmi měsícům odnětí svobody s podmíněným odkladem na dobu dvou let.

Vzhledem k tomu, že byl již v minulosti trestaný, mu soud uložil také trest odnětí svobody na dobu čtyř měsíců s odkladem na dva roky a peněžitý trest 150 000 korun, čímž zrušil předchozí rozsudek obvodního soudu pro Prahu 10. Skuhra pokutu 150 000 korun ale už zaplatil v rámci prvního odsouzení.

Špinavé peníze

Státní zástupce navrhl Mášovi, který podle soudu zprostředkovával registrace, trest odnětí svobody na dva až šest let s odkladem až na čtyři roky a peněžitý trest 350 000 korun. V případě nezaplacení peněžitého trestu navrhl státní zástupce náhradní trest odnětí svobody na dobu 25 měsíců s tím, že celková výměra nemá přesáhnout horní hranici šest let.

Skuhrovi, který zprostředkovával převozy vozidel, navrhl státní zástupce uložit trest odnětí svobody maximálně na rok, s odkladem až na dva roky a peněžitý trest v souhrnné výši 270 000 korun, a to včetně již dříve uloženého a zaplaceného trestu 150 000 korun.

Srpnové jednání kolínského soudu muselo být odročeno právě kvůli dřívějšímu rozsudku za jinou trestnou činnost a bylo třeba vyžádat opis rozhodnutí. Obhájci obou obžalovaných ve své závěrečné řeči navrhli, aby byli jejich klienti zproštěni obžaloby.

Kromě falšování dokladů aut se kauza týká i praní špinavých peněz. Případ má ještě další větev, v níž je obžalováno 19 lidí včetně někdejšího vedoucího registru vozidel. Podle žalobce pomáhal automobily legalizovat.

Krycí název Chobotnice 

Systém podvodu byl založen na padělání technických průkazů z údajných zemí původu automobilů, ze kterých byly podle pachatelů dovezené. Ve skutečnosti však pocházely z krádeží na území Česka, Slovenska, Rakouska a Německa.

Odcizeným autům pachatelé přerazili identifikační VIN kód, falešný byl zanesen do zfalšovaného technického průkazu. Na jeho základě kolínští úředníci podle obžaloby vystavili dokumenty české a celou věc tak zlegalizovali. Státní zástupce podal obžalobu v souvislosti s legalizací 34 kradených aut.

Razie s krycím názvem Chobotnice se na kolínském městském úřadu uskutečnila už v roce 2012 po více než ročním sledování skupiny, jejíž trestná činnost sahala až do roku 2009. Do případu jsou podle dřívějších informací zapleteny tři desítky lidí a kauza má více větví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám