Hlavní obsah

Ničeho si nevšimli. Policie byla u garáží už den před nalezením unesených dětí

Litoměřice
Aktualizováno

Policie v úterý zveřejnila podrobnosti k únosu dvou dětí na Litoměřicku, za nějž stíhá 36letého muže. Policejní hlídka byla u garáží v části Ústí na Labem Střekov, kde byly děti nalezeny, již večer před jejich nalezením, ale nic nenasvědčovalo tomu, že tam jsou. Druhý den ráno se z garáže ozývala hudba a bouchání. Pochybení policie hned v úterý odmítla.

Foto: Policie ČR

Zvenku nevzhledná garáž byla uvnitř zařízená.

Článek

Rodiče dostali 6. září dopis od svého 16letého syna, okamžitě s ním šli na policii, ta ho následně předala písmoznalci. Řada slov byla opakovaně přeškrtaná a přepsaná. Odborníci nakonec rozšifrovali některé věty a slova, která byla napsaná tak, že měla jednoznačný význam.

„Slova dávala význam střecha, střela, Střekov, současně probíhalo pátrání na Střeleckém ostrově v Litoměřicích. Večer jsme dostali informaci od rodiny, že relevantní má být opravdu Střekov,” řekl novinářům náměstek ředitele krajské policie Zbyněk Dvořák.

Nic nenasvědčovalo tomu, že se tam v tu dobu nacházely
Zbyněk Dvořák, náměstek ředitele krajské policie

Policie na místo okamžitě vyslala hlídku, která večer celé sídliště prohledala včetně garáží. Podle Dvořáka ale nebylo u inkriminovaných garáží nic slyšet.

„Kolem desáté hodiny večer proběhla prověrka na místě v areálu garáží. Děti nebyly nalezeny. Nic nenasvědčovalo tomu, že se tam v tu dobu nacházely," řekl náměstek Dvořák

Foto: Policie ČR

Policejní hlídka byla u garáží v části Ústí na Labem Střekov, kde byly děti nalezeny, již večer před jejich nalezením.

Vyšetřování na začátku navíc zkomplikovalo to, že dopis byl podán v Doksech, a tak kriminalisté soustředili prvotní kroky do těchto míst.

Druhý den ráno na místo přijeli ze své vlastní iniciativy rodiče.

„Informovali nás, že z jedné z těch garáží je slyšet hudba. Po prověření zvukových signálů policie do garáže vnikla,“ dodal Dvořák.

Policii nesnáším – nezachránili nás
unesená dívka

Rodiče chlapce si však na jednání policie stěžovali. „Volali jsme na linku 158 a požádali jsme o přepojení na policii Střekov. Ta nejdříve nechtěla poslat hlídku, neboť jsme údajně měli nepodložené důkazy. Nakonec hlídku poslali,“ sdělil Právu chlapcův otec.

Policisté neměli podle něj o případu pohřešovaných dětí zřejmě ani tušení. „Zhruba hodinu jsme jim vysvětlovali, koho hledáme a že máme podezření, že jsou zavřené v garáži,“ dodal.

Foto: Mapy.cz

Policii nařkla z nečinnosti na svém facebookovém profilu i unesená dívka. „V neděli nás unesl a byli jsme tam deset dní. Bylo to hrozné šílenství a nikomu to nepřeju a policii nesnáším – nezachránili nás. Jeho rodiče nás zachránili, akorát policisté nás dostali ven, ale nechtěli přijet, proto nesnáším policii, protože by nás tam nechali umřít!“ napsala školačka.

Motiv neznámý

Pochybení policie ovšem v úterý dopoledne odmítla. Případ prověří kontrolní orgány. Podle vedení policie se rodičům mohla zdát chvíle do příjezdu příliš dlouhá, než hlídka přijela.

Děti byly pohřešovány od 28. srpna. Pachatel je podle matky uneseného hocha přepadl při procházce u Labe se zbraní v ruce, spoutal je a v noci odvezl na neznámé místo. Po deseti dnech je našli rodiče chlapce ve speciálně upravené garáži.

Obviněný muž na archivních záběrechVideo: Karel Otcovský, Právo

Nedlouho poté policisté zadrželi podezřelého muže, kterého pak obvinili z vydírání, zbavení osobní svobody, ohrožování výchovy dítěte a šíření pornografie. Hrozí mu až osm let vězení. Na verdikt soudu čeká ve vazbě. Muž již byl za únos dvou dětí potrestán před 12 lety.

Motiv policie zjišťuje, včetně toho, zda měl komplice. Vyšetřováním se zabývá speciální tým.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám