Hlavní obsah

Jsem Čikatilo, křičel mladík při vraždě bezdomovce, soud mu zpřísnil trest

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtrnáct let se na svobodu nepodívá dvacetiletý Jiří Bureš, který spolu s Davidem Zelenkou (31) loni v srpnu brutálně ukopal a ubodal v Rakovníku muže bez domova. Zelenka si odsedí třináct let. O dvou jejich údajných spolupachatelích bude znovu rozhodovat Krajský soud v Praze. V případě Zelenky a Bureše je rozsudek pravomocný.

Foto: Marek Bádal, Novinky

Obžalovaní Jiří Pelc, Jiří Bureš a David Zelenka (zleva) před senátem Vrchního soudu v Praze

Článek

Odvolací soud v úterý zpřísnil Burešovi o jeden rok trest, který mu krajský soud uložil letos v dubnu, protože při vraždě figuroval jako hlavní pachatel.

Zelenkovi naopak trest o dva roky zmírnil proto, že čin spáchal ve stavu snížené příčetnosti, přičemž si ji nezpůsobil sám, ale proto, že má dlouhodobý problém s alkoholem.

V případě jejich údajných spolupachatelů Petra Vitouše (51) a Jiřího Pelce (51) bude muset znovu rozhodnout Krajský soud v Praze. „Máme za to, že hodnocení provedených důkazů vykazuje nedostatky,“ uvedl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaní přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

K brutálnímu útoku došlo loni v polovině srpna v domku bývalé drážní váhy v Rakovníku. Bureš, Zelenka, Pelc a Vitouš  se po společném popíjení s poškozeným pohádali kvůli tomu, že údajně zabil a znásilnil svou přítelkyni. „Měl jí dát prášky na spaní a nechat ji je zapít alkoholem,“ vzpomínal před krajským soudem Bureš.

Všichni čtyři se měli na muže vrhnout a několik desítek minut ho mlátit a kopat. Nakonec Zelenka s Burešem vzali nůž a několikrát ležícího muže bodli do břicha. „Jsem Čikatilo (sovětský sériový vrah a kanibal Andrej Romanovič Čikatilo, pozn. red.),” křičel podle jednoho z obžalovaných Bureš při útoku s tím, že chce muže sníst. Vitouš muže navíc ještě podle obžaloby přiškrtil.

Napadený prý jen ze zoufalství sténal, ať ho konečně dobijí. Bureš nakonec podal nůž Zelenkovi a ten muži zasadil poslední ránu. Útok podle obžalovaných trval mezi deseti až padesáti minutami.

Když přestal dýchat, muži jej zabalili do deky a hodili za drážním domkem přes plot, jeho osobní věci později spálili. Tíhu svědomí neunesl Pelc, který se asi o deset dní později svěřil svému známému s tím, že to zavražděný „už asi nerozchodí“. Pelcův známý věc nahlásil policii a ta posléze tělo našla.

Útok nebyl náhodný

Krajský soud v Praze koncem letošního dubna poslal Bureše na třináct let do vězení, Zelenkovi uložil trest ještě o dva roky vyšší, Vitouše potrestal za pokus o vraždu osmi roky žaláře. Pelce soud zprostil, protože se neprokázalo, že by se útoku účastnil. „Většina obžalovaných při výpovědích uvedla, že nic neudělal,“ konstatovala v dubnu soudkyně Alexandra Chrdleová

Proti rozsudku se odvolal jak státní zástupce, tak i Zelenka s Vitoušem. Státnímu zástupci se nelíbilo, že soud uložil tresty za prostou vraždu, nikoli vraždu spáchanou zvlášť surovým nebo trýznivým způsobem, za kterou je vyšší trestní sazba. V případě Vitouše se podle žalobce nejedná o pouhý pokus o vraždu, ale o vraždu jako takovou. „V době, kdy ho škrtil, poškozený ještě žil,“ uvedla státní zástupkyně Marcela Kratochvílová.

Útok na poškozeného podle ní nebyl náhodný. „Už dříve Zelenka říkal, že s Pelcem a Vitoušem něco naplánují a že se to má týkat poškozeného,“ pokračovala Kratochvílová. Dodala, že na místě vraždy byli všichni, včetně Bureše, a že každý se na vraždě podílel. Soudu proto navrhla překvalifikovat skutek na zvlášť surovou vraždu a podle toho rozdat tresty. Požadovala také, aby soud uznal Vitouše vinným z vraždy. Pelcův případ pak navrhla vrátit k novému projednání.

Škrtil poškozeného jenom jako, ale ve skutečnosti mu nechtěl ublížit
Zita Vojanová, obhájkyně Petra Vitouše

Vitouš podle své obhájkyně Zity Vojanové nechtěl napadenému ublížit, k nějaké akci se údajně rozhodl až na nátlak Bureše se Zelenkou. Nebyly nalezeny stopy po škrcení, což by znamenalo, že Vitouš nepoužil při škrcení větší sílu.

„Škrtil poškozeného jenom jako, ale ve skutečnosti mu nechtěl ublížit. Jeho jednání bezprostředně nesměřovalo ke spáchání trestného činu,“ uvedla Vojanová. Navrhla soudu, aby jejího klienta buď zprostit obžaloby, nebo mu snížil trest na tři až pět let vězení.

Vloupal se i do zemědělského družstva

Zelenka s patnáctiletým trestem nesouhlasil. Krajský soud podle něj vůbec nevzal v potaz okolnosti hovořící v jeho prospěch. Jednak prý spolupracoval s vyšetřovateli a napomohl objasnění trestné činnosti, jednak se skutku kvůli opilosti dopustil ve stavu zmenšené příčetnosti.

Připadá mi nespravedlivé, že ze mě krajský soud udělal v podstatě hlavního viníka
David Zelenka, odsouzený

Také se při hlavním líčení omluvil příbuzným oběti. Tyto tři okolnosti a fakt, že nikdy nebyl ve výkonu trestu, by se podle Zelenkova obhájce Jaroslava Skoupého měly vzít v potaz při ukládání trestu. Ten by se podle Skoupého měl pohybovat kolem deseti let vězení.

„Připadá mi nespravedlivé, že ze mě krajský soud udělal v podstatě hlavního viníka,“ uvedl ve svém vyjádření Zelenka s tím, že ho nesmírně mrzí, co se stalo, a nikdy toho nepřestane litovat. Nicméně dodal, že nebýt Bureše, tak by k žádné vraždě nedošlo.

Zelenka byl odsouzen navíc i za neoprávněné poškození cizí věci, protože se tři měsíce před vraždou opilý vloupal v Blšanech do skladu Agrospolu, ukradl tam nakladač a projížděl se s ním po okolí, přičemž zničil plechy, dopravní značky i železniční přejezd.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám