Hlavní obsah

Expolicista Kadlec má na úřadě nový řidičák

Právo, Barbora Janáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý policista Karel Kadlec minulý pátek již potřetí během posledních dvou let v Praze havaroval. Podle policie byl zjevně pod vlivem alkoholu nebo jiné omamné látky. Jenže Kadlec se na místě odmítl podrobit dechové zkoušce i následnému odběru krve a policisté se ocitli v důkazní nouzi. Za to mu hrozí pokuta až 50 tisíc a zákaz řízení na dva roky.

Kadlec test na alkohol a drogy odmítl, protože prý policistům nevěří (archivní video ze srpna 2016)Video: Novinky

 
Článek

Navíc mu nechali náhradní doklad za řidičské oprávnění a pouze s ním celou věc řešili slibem, že vozem již ten den nepojede. Případ policisté dál vyšetřují. [celá zpráva]

Ačkoli letos v dubnu Kadlec na pražských Vinohradech naboural v opilosti 29 aut, tak řidičské oprávnění stále má. Respektive tvrdí, že ho ztratil a nyní na něj nový řidičák čeká na magistrátním odboru dopravy na pražském Vyšehradě. Policie mu tedy tehdy neměla co odebrat. Kvůli dubnovému incidentu je zatím pouze obviněn.

Když ovšem v pátek boural, tak měl u sebe potvrzení o oznámení ztráty, odcizení, poškození nebo zničení ŘP, tedy náhradní doklad, který se vystavuje na 30 dní. A ten také předložil policii. Jedná se o doklad bez fotky, který má omezenou působnost pouze na území České republiky, ten mu ovšem policisté nechali. Při předchozích incidentech údajně tvrdil, že řidičák nemá u sebe.

„Nevzali mu ho,“ sdělila Právu mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Policisté mají totiž oprávnění odebrat řidiči jeho řidičský průkaz, ale nemají tu povinnost.

Policista, který naboural desítky aut na Vinohradech. Archivní videoVideo: Novinky

„Je to vždycky na rozhodnutí konkrétního policisty, na zvážení konkrétní situace a samozřejmě i na tom, jak se ten řidič projevuje, jak se chová, čeho se dopustil, všechno tohle musí vzít v potaz a záleží na něm, jak se rozhodne,“ upřesnila Zoulová.

Podle ní policista na místě učinil předběžné opatření v tom, že se dohodl s řidičem, že nebude pokračovat v jízdě. Řidič tomuto požadavku podle ní vyhověl, zajistil si odtah vozu a domů se dopravil taxíkem či jiným vozem.

Ačkoli Právu připadalo zvláštní, že řidič, který pod vlivem alkoholu již dvakrát boural a potřetí havaroval v pátek, kdy odmítl dechovou zkoušku, si může vyzvednout na pražském magistrátu nový řidičák, podle Zoulové policie nemá možnost mu v tom nijak zabránit.

Zákaz od soudu nebo magistrátu

„Zadržení řidičského průkazu policie nemůže učinit následně v rámci dalších úkonů, jakými může být například výslech či podání vysvětlení nebo jiná policejní kontrola,“ konstatovala Zoulová.

Shodou okolností totiž v úterý policie znovu Kadlece kontrolovala, tentokrát z podnětu občanů. Expolicista s dechovou zkouškou souhlasil. Příslušníci zjistili, že před cestou nepožil alkohol, opět předložil náhradní řidičák, a proto ho nechali jet.

Svědkyně natočila nehodu, při které řidič postupně naboural dvě desítky aut. Archivní videoVideo: Novinky

Podle Zoulové by navíc nic nevyřešilo ani to, kdyby minulý pátek policista na místě Kadlecovi dočasné oprávnění odebral. Řidič totiž podle ní může i tak usednout za volant a pouze se dopustí přestupku, za který dostane pokutu, ale pořád se nejedná o zákaz řízení. Ten může uložit pouze soud nebo magistrát ve správním řízení.

Magistrát se ovšem brání, že vydání řidičského průkazu může zastavit policie.

„Pokud nedostaneme od policie žádný pokyn, tak budeme nuceni mu nový řidičský průkaz, o který si požádal, vydat,“ sdělil Právu mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Policie uvítá změnu zákona

Podle něj Kadlec nedávno přišel na odbor, kde podepsal čestné prohlášení, že svůj řidičský průkaz ztratil. Dostal tedy náhradní doklad a nyní je jeho nový řidičský průkaz vyhotoven a čeká se pouze, až si ho vyzvedne.

Kadlecovi přitom již na konci května letošního roku zakázal řízení motorových vozidel Obvodní soud pro Prahu 2. Rozhodl tak v případě jeho první nehody z loňského března, kdy Kadlec naboural dva vozy na náměstí Bratří Synků. Podle výsledků dechové zkoušky měl v krvi 1,5 promile alkoholu.

Soud ovšem rozhodl nepravomocně a Kadlec se proti rozsudku odvolal. Jeho případ znovu projedná Městský soud v Praze 7. září a do pravomocného verdiktu může řídit.

„Pokud to někoho bude inspirovat k tomu, aby usiloval o změnu zákona, tak policie to jenom uvítá, protože by slušní řidiči určitě neměli doplácet na vychytralce,“ podotkla Zoulová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám