Hlavní obsah

Další průšvih v policii: Hlídka ušila na řidiče přejetí neexistující plné čáry

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Případ Rostislava Senjuka, na kterého si dvojice policistů z Plzeňska vymyslela, že se během silniční kontroly odmítl podrobit krevní zkoušce na alkohol, není zřejmě jediný, kdy strážci zákona obdobným způsobem postupovali. Poté, co Právo minulý měsíc informovalo o trestním stíhání obou policistů, ozval se další řidič, který před časem zažil na Plzeňsku něco podobného. Policisté jej nepravdivě obvinili z toho, že předjížděl přes plnou čáru.

BEZ KOMENTÁŘE: Policisté ušili na řidiče přejetí neexistující plné čáry Video: David Graubner

 
Článek

Nebýt kamery za čelním sklem, která jízdu včetně sporného předjížděcího manévru natáčela, dostal by David Graubner ve správním řízení pořádný flastr. Záběry ukázaly, že policisté nemluvili pravdu. Nikdo je ale za to nepotrestal.

Hlídka z policejního oddělení v Blovicích zastavila 53letého řidiče sportovního mercedesu ve Spáleném Poříčí krátce poté, co předjel pomalu jedoucí skříňovou dodávku.

„Po kontrole dokladů mi policisté řekli, že jsem se dopustil dopravního přestupku. Prý jsem předjížděl v místě, kde je plná čára. Snažil jsem se jim vysvětlit, že je to pitomost, že tam žádné značení na silnici nakreslené není. Trvali na tom, že to viděli,“ řekl Právu Graubner.

Nejde přece tolerovat, aby si doslova vymýšleli přestupky či trestné činy.
řidič David Graubner

Podle něho měli policisté snahu vyřešit údajný přestupek na místě. „Začali tím, že to mohou udělat po dobrém nebo po zlém. Buď to předají do přestupkového řízení, kde mi hrozí pokuta a body, nebo to mohou vyřešit domluvou, která mě ale také bude něco stát,“ pokračoval Graubner. S policisty ale odmítl jakkoliv licitovat. Ti sepsali záznam o přestupku, který řidič nepodepsal, protože s ním nesouhlasil.

Komise: Žádný přestupek nebyl

Za tři měsíce si Graubnera pozvali k přestupkové komisi na Městský úřad do Blovic. Jako důkaz ke své obhajobě předložil nahrávku z autokamery, která byla pro rozhodnutí úředníků klíčová.

„Tvrzení obou policistů, podle kterých obviněný řidič předjížděl v místě, kde byla na vozovce plná čára, byla vyvrácena nahrávkou z vozidla. Na ní je jednoznačně zachyceno, že řidič předjížděl v úseku, kde to žádná úprava nezakazovala a předjíždění dokončil ještě před začátkem plné čáry,“ píše se verdiktu přestupkové komise.

Ta navíc poukázala také to, že na nahrávce je zřetelně vidět postavení policistů, ze kterého nemohli celý průběh předjíždění vidět.

GIBS: Policisté nepochybili

Po rozhodnutí správního orgánu podal Graubner na policisty trestní oznámení. „Jejich úkolem je přece pomáhat a chránit. Nejde přece tolerovat, aby si doslova vymýšleli přestupky či trestné činy a nepravdivě obviňovali občany z jejich páchání. Oba policisté se zjevně pokusili zneužít svého postavení veřejného činitele a svými smyšlenými tvrzeními prokázat moji vinu. Nemít záznam z kamery, neměl bych šanci se takovému křivému obvinění ubránit,“ vysvětlil Graubner.

Výsledek šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ho ale příliš nepotěšil. Její závěr je takový, že se policisté nedopustili křivé výpovědi a nechtěli ani někoho nepravdivě obvinit.

Vyšetřovatelé GIBS se přitom opírali o stejnou nahrávku, na základě které dospěl správní orgán k jednoznačnému rozhodnutí, že se přestupek nestal. „Z obrazového záznamu nelze jednoznačně vyloučit, že během dokončení předjíždění a návratu zpět do pravého pruhu nedošlo ke krátkému přejetí levým předním kolem počínající plnou čáru. Bylo tedy na zvážení policistů, zda se z jejich pohledu jednalo o přestupek či nikoli a také v tomto smyslu započali tuto situaci řešit,“ píše se v usnesení o odložení věci.

V Plzni podobný případ

Graubner přitom poukázal na podobný případ z Plzně, o němž minulý měsíc psalo Právo a který skončil trestním stíháním dvou policistů kvůli podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele. Ti si měli podle státního zástupce vymyslet, že se řidič při silniční kontrole odmítl podrobit lékařskému vyšetření s odběrem krve kvůli zjištění množství alkoholu. [celá zpráva]

Poslali ho za to do přestupkového řízení, kde řidič jako důkaz o nevině předložil audionahrávku, kterou si tajně pořídil během jednání s policisty. Na ní žádná výzva k podrobení se odběru krve z jejich strany nezazněla.

Reklama

Výběr článků

Načítám