Hlavní obsah

Studenti grafiky si tiskli pětistovky, kupovali si alkohol

Právo, Zdeněk Seiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Při činu byli dopadeni dva osmnáctiletí studenti, kteří se pokusili zaplatit za alkohol padělanou pětistovkou. Barman jednoho z pardubických podniků se nenechal oklamat, bezcenný papír v podobě pětisetkoruny od nich nepřijal a v baru je zdržel do příjezdu policistů. Mladíci již byli obviněni.

Foto: Policie ČR

Padělané peníze

Článek

Policisté u studentů našli několik desítek padělaných bankovek. „Tím konečně odstartovalo objasnění případů, v nichž jsme v Pardubicích evidovali falešné bankovky převážně v pětisetkorunové nominální hodnotě,“ řekla Právu mluvčí pardubického policejního ředitelství Eva Maturová. Přestože padělky při dobrém světle nelze řadit mezi ty, které by oklamaly alespoň laiky, podařilo se je dostat do oběhu. Studenti grafiky si je podle potřeby vyráběli na kopírce. Dařilo se jim to déle než půl roku.

„Zatímco v minulých letech jsme zaznamenali velký pokles této trestné činnosti, od ledna k 3. srpnu jsme evidovali už 13 padělků, u nichž si s ochrannými prvky tito padělatelé evidentně vůbec hlavu nelámali. Výroba spočívala v obyčejném kopírování. Jen pro zajímavost, jednu bankovku získala poškozená až na pouti v Potštejně, další měl v peněžence 70letý cizinec,“ dodala Maturová.

Bankovky nebyly kvalitní

Úroveň falzifikátů je podle znalců České národní banky předběžně hodnocena z pětibodové stupnice číslem 4. Podezřelí študáci platili falešnými penězi v barech a večerkách, vybírali si čas a místa, kde šero napomáhá podvodům, v barech a večerkách v Pardubicích.

Foto: Policie ČR

Bankovky byly ukryté v učebnicích

„Středoškolští studenti, mimo jiné navštěvující i hodiny grafiky, z prvopočátku vystupovali sebejistě a byli naprosto přesvědčeni o tom, že při domovní prohlídce žádné padělané peníze nalezeny nebudou. Jeden měl pravdu, zato druhý narazil. Ve školních sešitech a učebnicích nacházeli (policisté) další kopie peněz s různými sériovými čísly v různém stupni rozpracování,“ svěřil se vyšetřovatel případu.

„K dnešnímu dni jsme zajistili 35 bankovek v hodnotách 100, 500 a 1000 korun včetně elektroniky, jejíž pomocí mohly být bankovky vyráběny,“ shrnula dosavadní průběh případu Maturová a nevyloučila, že další falešné bankovky z této autorské dílničky ještě někde putují.

Studenti si zřejmě neuvědomili dosah svého zdánlivě recesistického počínání. Byli již obviněni, hrozí jim až osm let vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám