Hlavní obsah

Spolek podává v případu Nečesaného trestní oznámení na státní zástupkyni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spolek Šalamoun podal trestní oznámení na státní zástupkyni Lenku Faltusovou, která dohlíží na případ Lukáše Nečesaného. Ten byl nepravomocně odsouzen ke 13 letům vězení za pokus o vraždu kadeřnice v Hořicích, k níž došlo v roce 2013. Faltusová Právu řekla, že se k trestnímu oznámení nebude vyjadřovat, neboť o něm nemá žádné informace.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lukáš Nečesaný u soudu

Článek

Podle spolku se státní zástupkyně dopustila zneužití pravomoci úřední osoby tím, že loni v létě zadala policistům za úkol vytěžit Nečesaného spoluvězně, přičemž jeden z nich policistům řekl, že se mu Nečesaný k útoku na kadeřnici přiznal.

Spolek má za to, že v dané fázi trestního řízení mohl takový příkaz policii uložit pouze soudce.

„Tyto důkazy jsou dle našeho názoru z důvodu nezákonného způsobu jejich opatření v kauze pana Nečesaného nepoužitelné z důvodu jejich nezákonného základu,” tvrdí spolek.

„Vzhledem k adresnosti zadání státní zástupkyně je zřejmé, že úmyslem jejího činu nebylo objektivní prošetření skutku, ale vyhledání usvědčujících důkazů proti konkrétní osobě,” stojí v oznámení, které spolek adresoval vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové.

„Věříme, že Vrchní státní zastupitelství v Praze tyto skutečnosti prošetří a v případě potvrzení dojde k trestu pro danou státní zástupkyni,” dodal k podání trestního oznámení otec Lukáše Nečesaného Luděk.

Faltusová o podání žaloby zatím neví. „O podané žalobě nemám žádné informace, zatím mne nikdo neinformoval. Nemohu se proto k ničemu vyjádřit,“ uvedla na žádost Práva o reakci na podanou žalobu Lenka Faltusová.

Vývoj případu
Královéhradecký soud nejprve v lednu 2014 poslal Nečesaného za pokus o vraždu na šestnáct let do vězení. Vrchní soud v Praze tento rozsudek o dva měsíce později v neveřejném zasedání zrušil a vrátil zpět k novému projednání. Soud v Hradci Králové ale mladíka odsoudil opět na šestnáct let. V červenci téhož roku odvolací soud snížil Nečesanému trest na 13 let.
V roce 2015 ale na základě intervence tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové (ANO) Nejvyšší soud odsuzující rozsudek pro nedostatek důkazů zrušil. Případ tak opět putoval do Hradce Králové, kde napadená kadeřnice prohlásila, že Nečesaného poznala. Při původním hlavním líčení si nebyla jistá. Soud svůj odsuzující verdikt odůvodnil také pachovými a traseologickými stopami.
Spoluvězeň Nečesaného Jiří Funda navíc vypověděl, že se jim na cele svěřil, že na kadeřnici zaútočil. Obhajoba se snažila Fundovu věrohodnost napadnout, soud ale její námitku neuznal a Nečesanému opět vyměřil třináctileté vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám