Hlavní obsah

Na Frýdecko-Místecku se zranilo hned pět cyklistů

Právo, plk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět zraněných cyklistů na Frýdecko-Místecku museli v sobotu během devíti hodin ošetřit moravskoslezští záchranáři. Ve třech případech si lidé po pádu z kola poranili hlavu. Moravskoslezští záchranáři v týž den vyjížděli také ke dvěma topícím se mužům. Jeden je v kritickém a druhý ve vážném stavu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Prvním zraněným cyklistou byl po 9.30 hodině patnáctiletý chlapec v Pstruží, který si zranil ruku a skončil na úrazové ambulanci nemocnice ve Frýdku-Místku. Kolem 11 hodiny zamířil záchranáři na Ostravici, kde při jízdě z kopce spadl padesátiletý muž.

„V době našeho zásahu u něj přetrvávala porucha vědomí, měl poraněnu hlavu a lékař u něj vyslovil podezření na poranění mozku. Vrtulník postiženého následně přepravil do traumatologického centra Fakultní nemocnice Ostrava,“ sdělil mluvčí záchranářů Lukáš Humpl.

Před 14.30 hodinou zasahovali záchranáři u šestadvacetileté ženy, která havarovala při sjezdu z Lysé hory. „S poraněním hlavy, horní a obou dolních končetin byla po poskytnutí potřební pomoci převezena do frýdecko-místecké nemocnice,“ doplnil s tím, že za zhruba dvě hodiny si osmatřicetiletá žena ve Starém Městě poranila při pádu z kola hlavu. I ona skončila v péči lékařů nemocnice ve Frýdku-Místku.

Do stejné nemocnice odvezli záchranáři i posledního zraněného cyklistu, kterým byla ve zhruba 18.30 sedmačtyřicetiletá žena. Ta spadla z kola v Dobraticích a zranila si nohu.

Dva muži se topili

Záchranáři ale vyjížděli také k dvěma topícím se mužům. Prvním plavcem, který potřeboval pomoc, byl po 16.30 hodině čtyřiačtyřicetiletý muž. Ten se topil v přehradě Kletná poblíž Suchdola nad Odrou na Novojičínsku.

„Podle svědků mělo u něj dojít k záchvatu křečí a následnému tonutí. Než se jej podařilo vytáhnout na břeh, byl několik minut pod hladinou,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl.

Základní resuscitaci provedli lidé, kteří muže vytáhli na břeh. „Muž byl v bezvědomí a přímém ohrožení života. Záchranáři mu zajistili dýchací cesty, připojili jej k přístrojem řízené ventilaci a provedli další opatření v rámci přednemocniční neodkladné péče,“ sdělil mluvčí s tím, že pacient byl transportován na urgentní příjem Fakultní nemocnice Ostrava.

O necelou půlhodinu později se topil v nádrži Kanaďanka v Třinci šestačtyřicetiletý muž. Hasičům se ho podařilo z vody vytáhnout po přibližně 20 minutách. Záchranáři ho převzali ve stavu selhání všech základních životních funkcí, zahájili proto rozšířenou neodkladnou resuscitaci.

„Po téměř půl hodinové snaze o záchranu se týmu rychlé lékařské pomoci podařilo za pomoci nepřímé srdeční masáže, umělé plicní ventilace a podávání léků, obnovit činnost srdce. Postižený však dále zůstával v kritickém stavu a záchranáři ho předali do péče anesteziologicko-resuscitačního oddělení nemocnice v Třinci,“ informoval Humpl.

Reklama

Výběr článků

Načítám