Hlavní obsah

Vražedkyni z Teska poslal soud do vazby, hrozí jí 18 let vězení

– Praha • Aktualizováno

Soud v sobotu poslal do vazby třiatřicetiletou ženu, kterou policie obvinila z vraždy v nákupním centru na pražském Smíchově. Potvrdila to mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. Hrozí jí za to deset až 18 let vězení. Podle České televize žena ve vazbě skončila kvůli obavám z útěku a možnosti, že by čin opakovala. Žena útočila krátce poté, co opustila bohnickou léčebnu.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Incident se odehrál přímo mezi regály obchodu.

Článek

Obviněná žena ve čtvrtek odpoledne pobodala jinou ženu v obchodním centru, nůž si opatřila přímo v prodejně. Napadená žena zraněním na místě podlehla. Policisté se zabývají duševním stavem i okolnostmi jejího propuštění z psychiatrického zařízení.

Také navrhli žalobcům, aby skončila ve vazbě, o které v sobotu rozhodoval Obvodní soud pro Prahu 5. "Soud akceptoval návrh státního zástupce. Na ženu byla uvalena vazba z obou důvodů, a to skrýváním před trestním stíháním a opakováním trestné činnosti," řekla mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová.

Ředitel bohnické nemocnice Martin Hollý dříve uvedl, že pacientka byla propuštěna ve stabilizovaném stavu a s nastaveným užíváním léků. Stejně jako v jiných podobných případech dostala kontakt na lékaře, který by převzal péči. Upozornil také, že nikdy nelze garantovat nulovou pravděpodobnost agresivity i u zdravých lidí.

Už dříve se pokusila zabít

Postup nemocnice nechá zkontrolovat ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Do kontrolního týmu jmenoval svého náměstka Petra Landu, ředitelku odboru zdravotních služeb Martinu Novotnou a ředitele Národního ústavu duševního zdraví Cyrila Höschla.

Podle serveru idnes.cz byla žena v léčebně opakovaně a měla konflikty s ostatními pacienty. Naposledy tam byla kvůli napadení, které se stalo v kavárně na pražském Újezdu na začátku července, kdy se tam snažila na záchodě uškrtit jinou zákaznici. [celá zpráva]

Není to ojedinělý případ

Případy, kdy útočí pacienti propuštění z psychiatrických klinik, se v Česku stávají. Z posledních let je známý například případ Barbory Orlové, která zavraždila studenta ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Další známý případ se týká vraždy knihovnice z Plzeňska, kterou rovněž zabil psychicky nemocný muž.

Jiný muž zase trpěl schizofrenií a zabil na zlínském sídlišti jiného muže. Všechny případy mají společné to, že nemocní lidé zabíjeli pomocí nože. Jejich stíhání museli policisté zastavit, soudy je poslaly k léčení do detenčních zařízení. Podle odborníků žije v ČR na 800 těžkých psychotiků, kteří představují trvalé riziko pro okolí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám