Hlavní obsah

Policejní prezident Tuhý v obci překročil rychlost o více než 50 km/h

Policejní prezident Tomáš Tuhý překročil v Ostravě rychlost o více než 50 km/h, informovala o tom Česká televize s odkazem na několik svých zdrojů. Tuhého změřila nedávno policejní hlídka a čeká ho správní řízení.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Kdy policisté Tuhého přistihli, není jasné, stejně jako jakou rychlostí přesně jel. Policejní prezident se k tomu nevyjádřil.

„V nedávné době jsem byl při jízdě služebním vozidlem kontrolován hlídkou Policie ČR v Ostravě, která mi sdělila, že jsem překročil nejvyšší povolenou rychlost. Jsem připraven plně spolupracovat a nést důsledky tak, jako každý jiný občan,” sdělil ve čtvrtek policejní prezident. [celá zpráva]

Správní řízení může trvat až rok. Podle silničního zákona lze řidiči, který v obci překročil rychlost o 40 km a více nebo mimo obec o 50 km a více, uložit pokutu až 10 tisíc korun a zákaz řízení až na rok. Připíše si také pět bodů.

Čtyřiačtyřicetiletý Tuhý zastává post policejního prezidenta od dubna roku 2014. V letech 2010 až 2013 byl ředitelem policie v Moravskoslezském kraji. V současnosti je často kritizován kvůli sloučení dvou elitních policejních útvarů do jedné Národní centrály proti organizovanému zločinu.

Rychle jel i ústavní soudce

Ve čtvrtek jel rychle také ústavní soudce Radovan Suchánek v Břeclavi. ČTK to zjistila z několika spolehlivých zdrojů, které si nepřály být jmenovány. Podle zákona nelze ústavního soudce stíhat pro přestupek. V úvahu ale teoreticky připadá kárné řízení.

Zástupce velitele Městské policie Břeclav Zdeněk Novák řekl, že strážníci po 14:00 zastavili v Lednické ulici 43letého řidiče osobního auta. V obci jel rychlostí 96 kilometrů v hodině. "Byl to dnešní rekordman," konstatoval Novák. K profesi ani jménu řidiče se nevyjádřil, věk ale odpovídá Suchánkovi.

Po odečtu běžné tolerance měření lze hovořit o rychlosti 93 kilometrů v hodině. Od strážníků případ převzala státní policie, nyní jej zpracovává. Policie věc zdokumentuje, a protože sama nemá kompetence ji řešit, předá ji předsedovi Ústavního soudu, řekla krajská policejní mluvčí Štěpánka Komárová. Kdy se tak stane, nedokázala odhadnout.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

První náměstek policejního prezidenta Tomáš Tuhý.

Ústavní soud (ÚS) dosud informaci oficiálně nedostal, nemůže ji tedy ani potvrdit, ani vyvrátit. "Není pak ovšem ani důvodu, aby ÚS na případný dopravní přestupek kteréhokoli ze soudců reagoval, dokud se soudce neodkáže na svou procesní imunitu a dokud orgán, zabývající se přestupkem, toto jednání oficiálně nepředá k dalšímu postupu předsedovi ÚS v rámci jeho takzvané kárné kompetence," uvedl generální sekretář Ivo Pospíšil prostřednictvím mluvčí soudu Miroslavy Sedláčkové.

Reklama

Výběr článků

Načítám