Hlavní obsah

Soud potvrdil vyhazov učitelce, která trestala děti studenou sprchou

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Děti oslovovala parchante, zmetku nebo demente. Ze vzteku je trestala studenou sprchou či zalepením pusy. Za to si 49letá učitelka Mateřské školy Pramínky ve Františkových Lázních Vilma Fantová loni v březnu vykoledovala okamžitou výpověď.

Foto: Profimedia.cz

Děti se propuštěné učitelky bály, ředitelka za ní ale stála. Ilustrační foto

Článek

Bránila se žalobou, ale neuspěla. Krajský soud v Plzni v pátek definitivně potvrdil, že vyhazov dostala oprávněně.

„Takové jednání naplňuje důvod pro okamžité rozvázání pracovního poměru. Není přípustné, aby se pedagog dopouštěl při plnění pracovních povinností těchto excesů v důsledku nespokojenosti s chováním dětí, a vytvářel tak atmosféru strachu. Naopak se od něho čekává speciálně citlivý přístup k dětem,“ uvedla předsedkyně senátu Alena Kryslová. Krajský soud se tak ztotožnil s rozhodnutím chebského okresního soudu, proti kterému se Fantová odvolala.

Zaměstnanci mlčeli

„I kdybych připustila nějaké neadekvátní jednání vůči dětem, nebylo takové, aby se mnou byl okamžitě rozvázán pracovní poměr,“ řekla Fantová s tím, že ředitelka jí dala výpověď pod nátlakem starosty.

Syn se bál chodit do školky. Říkal, že je tam zlá paní učitelka
jedna z matek

„Slyšela jsem, jak na ni křičí, že když ji nepodepíše, tak půjde ona,“ pokračovala učitelka. Popsala také, jak si ji starosta pozval na kobereček. „Mával přede mnou štosem papírů s tím, že to jsou prý důkazy, jak hrozně jsem se chovala k dětem. Ukázat mi je ale odmítl,“ dodala Fantová.

Ta nastoupila do mateřinky na sklonku roku 2011. V polovině loňského března začalo vedení města řešit vážné stížnosti rodičů, kteří upozorňovali zejména na její nepřiměřené tělesné tresty vůči dětem. Hovořili o bití pravítkem po hlavě, tahání za vlasy, sprchování studenou vodou nebo přelepování úst lepicí páskou.

Paní ředitelka o ní mluvila jako o své kamarádce a vždy jí nadržovala a bránila ji
jedna z učitelek

„Syn se bál chodit do školky. Říkal, že je tam zlá paní učitelka. Stačilo, aby ji uviděl, a pokakal se,“ vypověděla před soudem jedna z matek.

Šikanu ze strany Fantové potvrdily i některé její kolegyně. „Viděla jsem, když chytla tříletou holčičku za culík a zvrátila jí hlavičku dozadu, protože nechtěla jíst. Dítě pak plakalo, musela jsem ho utěšovat,“ uvedla pedagožka.

Podle ní ale všichni zaměstnanci ze strachu mlčeli. „Když paní ředitelka Vilmu Fantovou přijímala, mluvila o ní jako o své kamarádce a vždy jí nadržovala a bránila ji. O jejích problémech s dětmi se mluvilo na poradě, ale šéfová to zahrála pokaždé do autu. Všichni jsme tam byli neustále ve strachu, báli jsme se říci svůj názor, každý raději držel, jak se říká, hubu a krok,“ pokračovala svědkyně.

Věděla o tom a lhala

Ta dokonce potvrdila, že zmiňovaná učitelka ani nezastírala, že děti nemá vůbec ráda. „Na jedné pedagogické radě se s ředitelkou bavily o nějakých pezetkách. Nevěděla jsem, o co jde, a tak jsem se jich zeptala. Obě se smály a řekly mi, že to znamená parchanti zas.aní,“ dodala žena.

Poté, co dostala učitelka výpověď, starosta města Otakar Skala odvolal z funkce i ředitelku školky. „Po celou dobu lhala – věděla o těch problémech,“ uvedl před soudem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám