Hlavní obsah

Za plánování vražd a vydírání dostal lékař Barták 15 let navíc

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

Další, tentokrát patnáctiletý trest dostal pražský lékař Jaroslav Barták. Liberecký krajský soud ho ve středu poslal za mříže kvůli plánování násilné smrti bývalého šéfa vojenské tajné služby Andora Šándora, advokáta Oldřicha Choděry, pravoslavného kněze Eugena Freimanna a dalších tří lidí. Barták se na místě odvolal.

Za vězení jsem vděčný pánubohu, řekl u v červnu soudu lékař BartákVideo: Michael Polák , Právo

 
Článek

Liberecký krajský soud už bývalého pražského lékaře ve stejné věci jednou odsoudil, případ ale zpět do Liberce vrátil Vrchní soud v Praze.

„Nyní jsme znovu vyčerpali všechny důkazy, ale žádný obrat to nepřineslo,“ uvedla soudkyně Eva Drahotová. Místo původních osmnácti let vyměřil soudní senát Bartákovi patnáctiletý trest.

Vraždit bych nikdy nechtěl, jen jsem se naneštěstí dostal do vězení s podvodníky, kteří na mě vytvořili takovéto pseudokauzy
Jaroslav Barták

„Zohlednili jsme dobré zprávy o jeho chování ve vězení. Také jsme zmírnili typ věznice, ve které má trest vykonat,“ objasnila Drahotová.

Barták s verdiktem nesouhlasí. „Jsem nevinný. Vraždit bych nikdy nechtěl, jen jsem se naneštěstí dostal do vězení s podvodníky, kteří na mě vytvořili takovéto pseudokauzy,“ vysvětlil Barták. [celá zpráva]

Ve své závěrečné řeči si Barták znovu neodpustil připomenout, s jakými světovými osobnostmi světského i duchovního života se v minulosti stýkal.

Hodinky jako důkaz

Bartákovy plány vražd ve vězení na nahrávací zařízení v hodinkách zaznamenal jeho mladší spoluvězeň.

„Záznam je jednoznačný. Mohli jsme si udělat názor na to, jak se obžalovaný chová. Neneslo to žádné známky toho, že by byl opilý nebo zfetovaný léky. Podrobnosti, které při plánování uváděl, byly detailní a mohly být skutečně základem trestné činnosti,“ uvedla ve zdůvodnění rozsudku soudkyně Drahotová.

Podle Bartákovy obhájkyně Hany Riedlové soud nepřijal ani jeden argument obhajoby.

Samotná myšlenka na spáchání trestného činu není trestným činem
Bartákova advokátka Hana Riedlová

„Pan doktor Barták nechtěl nikoho vraždit ani vydírat. Hodinky, na které měl být pořízen záznam z věznice, se nikdy nenašly. Nikdo neví, kde jsou. Postup policie v celé věci byl velmi podivný,“ upozornila Riedlová.

„A samotná myšlenka na spáchání trestného činu není trestným činem,“ dodala advokátka, jejíž závěrečná řeč trvala téměř hodinu.

Související téma:

Foto: Archiv, Právo

Jaroslav Barták

Barták si už odpykává dvanáctiletý trest za znásilňování a zneužívání svých asistentek. Část trestu si už ve vězení odsloužil. Pokud by byl pravomocně odsouzený i v posledním případě na patnáct let, celkem by měl ve vězení strávit 27 let.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám