Hlavní obsah

Firma byla potrestána za porušení zákona o odpadech, k odhalení pomohlo Právo

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Horšovský Týn

Pokutu 150 tisíc korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) firmě Konstruktpol za porušení zákona o odpadech, když bez povolení použila stovky tun odpadu z demolice hotelu Belveder v Babylonu k vystavění přístupové cesty k budované části skládky v Lazcích u Horšovského Týna.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Na případ přivedlo inspekci Právo, když před půldruhým rokem upozornilo na to, že vedoucí skládky Jan Urban nechal svého dlouholetého kamaráda Františka Ryneše navážet na skládku tuny odpadu, aniž by o tom existovaly oficiální evidenční záznamy a aniž by Ryneš, který je majitelem právě společnosti Konstruktpol, zaplatil skládkovné. [celá zpráva]

Prý šlo jen o stavební suť

Urban se hájil tím, že šlo pouze o stavební suť, kterou nechal zpevnit cestu v areálu skládky. Právo ale tehdy získalo důkazy o tom, že nákladní vozidla Rynešovy firmy několik měsíců vozila na skládku různé harampádí, které ani nešlo k technickému zajištění skládky použít.

Byly to například staré pneumatiky, okna, skříně, betony s dráty, vodovodní trubky, lepenky či izolace, ale třeba i keře nebo velké černé pytle s neznámým obsahem.

„Společnost tvrdila, že se jednalo o stavební materiál, a nechtěla přistoupit na fakt, že šlo jednoznačně o odpady. Požádala tedy krajský úřad, aby rozhodl, zda se o odpady jednalo. Kraj názor ČIŽP potvrdil a stejně učinilo i ministerstvo životního prostředí. Firmě proto byla uložena pokuta,“ sdělila ředitelka Oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni Petra Horčicová s tím, že sankce je pravomocná, protože Konstruktpol se proti rozhodnutí neodvolal.

Načerno přivezeno přes 900 tun

Usvědčit firmu se podařilo mimo jiného i díky neoficiálním záznamům o pohybu Rynešových vozidel s odpadem, které se Právu podařilo získat. Jsou v nich přesně uvedeny dny, časy a také množství přivezeného materiálu včetně jeho detailního složení. Z údajů je zřejmé, že kromě suti mířily od Konstruktpolu na skládku od března do června 2014 i tuny dalšího odpadu. Celkem to dělalo přes 900 tun, za které by měla firma Konstruktpol zaplatit skládkovné v řádech stovek tisíc korun.

Urban také argumentoval tím, že nebýt Konstruktpolu přístupovou cestu k nově budované část skládky by nebylo možné postavit.

„Nikdo sem totiž vhodný materiál k tomu nevozí. Tohle bylo jediné řešení, které se naskytlo,“ zdůvodnil Urban.

Urban zinkasoval obce

Z údajů v provozním deníku skládky ale Právo zjistilo, že ve stejném období navezly na skládku stavební suť další subjekty, a to přibližně 150 tun, za které musely zaplatit skládkovné. Urban za to dokonce zinkasoval i některé obce, které patří do sdružení spoluvlastnícího skládku.

„Bylo to asi 15 tun starých cihel a stálo nás to tisíce,“ potvrdila Právu účetní Obecního úřadu v Puclicích.

Skládku provozuje od roku 1994 společnost Lazce-Gis, kterou z více než poloviny vlastní soukromá firma Gis holding. Druhým spolumajitelem je Sdružení obcí pro odpadové hospodářství Lazce, které slučuje desítky obcí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám