Hlavní obsah

Šlachta po nás nejde, dělali si podle odposlechů naděje Rittig a spol.

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Policejní odposlechy v kauze Nagyová poskytují až humorné pohledy do uvažování kdysi všemocných lobbistů. Když se tři známí, Ivo Rittig, jeho obchodní partner Tomáš Jindra a Rittigův dvorní advokát David Michal, v březnu 2012 ve společné debatě konejšili, že jim nešlape na paty šéf protimafiánského útvaru (ÚOOZ) Robert Šlachta, krutě se mýlili.

Foto: Petr Horník, Právo

Ivo Rittig u soudu

Článek

Jejich tehdejší rozhovor v pokoji pražského hotelu Ventana už totiž nahrávali právě Šlachtovi podřízení, kteří od ledna 2012 začali Rittiga, Janu Nagyovou a jejich okolí prověřovat.

Nakonec policejní detektivové odposlouchávanou trojici i někdejší šéfku kabinetu premiéra Nečase obvinili z vynášení utajovaných zpráv kontrarozvědky (BIS). Od pondělka kvůli tomu všichni čtyři stojí jako obžalovaní před pražským městským soudem, který během prvního dne pouštěl záznamy z debaty zmíněné trojice mužů. Úterní jednání bylo neveřejné.

„Dobrá zpráva je, že po nás nejde Šlachta,“ konstatoval v záznamu z odposlechů z 27. března právník Michal poté, co Rittigovi s Jindrou popisoval své jednání z téhož dne v kanceláři Nagyové v Hrzánském paláci na Úřadu vlády.

Podle obžaloby tam jel z popudu Rittiga a Jindry zjistit, co je obsahem utajené zprávy BIS, kterou pár dní předtím obdržel tehdejší premiér Petr Nečas (ODS) a jež se měla týkat právě známého lobbisty.

Prozradila nějaká tajemství?

Státní zástupci míní, že Michal se od Nagyové skutečně dověděl, co v textu od agentů je.

„Ona říká – no, je to tak, že důvod je, že teďka chodí vod tý doby, co běží ten (Roman) Janoušek, tak běží každej den jakoby chodí zprávy bisky na stůl ministrům nějakejm těm bezpečnostním, k těm, co chodí protokoly,“ sdělil na záznamu Michal Rittigovi s Jindrou, co s Nagyovou mimo jiné probírali.

A doplnil: „V těch svodkách mimo jiné jsou jakoby vodkazy na tebe (na Rittiga, pozn. red.), na Tomáše atd.“

Jindra na to reagoval slovy, že si myslí, že jde jen o hru Jany Nagyové. A dále spekuloval nad tím, zda nejde spíše o roztržku mezi ní a premiérem, který byl v té době podle pondělního vyjádření samotné Nečasové před soudem už osm let jejím životním partnerem.

Já jsem jí říkal, že je přeci, kur.., rozdíl, jestli na nás jedou tanky se Šlachtou, nebo jestli pindá nějaký agent zprava zleva

„A teď mi ještě řekněte, myslíte si, že je nesoulad v tomhle trochu mezi ní a ním, že von třeba tím, že je plašan, řekne, že to je k hov.., že jsem spojen s Rittigem, tak Rittig, Jindra a další, všichni jdou do pr... Vona vidí, že to jde k pr..., a teď zkouší jenom jakoby z nás ještě vyhrábnout prachy, vliv, pomoc, prostě ona chce dosáhnout sto procent,“ poznamenal v odposleších Jindra.

O pár minut později doplnil, že podle něj klidně může být, že je chce „vona jakoby úplně dostat na provázek, aby jakoby na ní byli všichni úplně závislí“.

Rittig se proto následně Michala táže, jaký že je tedy závěr z jednání s Nagyovou. Ten odpovídá, že žádný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta byl hostem nedělního diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

„Já jsem jí říkal, že je přeci, kur.., rozdíl, jestli na nás jedou tanky se Šlachtou na tom, nebo jestli prostě pindá nějaký agent zprava zleva, nějaký kecy, který my jako vůbec, rozumíte,“ odpověděl advokát Michal a dále přiblížil, na co se také Nagyové ptal.

„...já jsem jí říkal: heleďte, teďka na férovku, když musíme, Nečas řekne, že to máme všichni zabalit a vypadnout z Český republiky, tak jako co se děje, jde po nás jako Šlachta s brokovnicemi nebo co, kur..., jako máme dělat?“

A Nagyová prý celou situaci a obavy nynějších obžalovaných krotila: „A ona říká: né, to né, to jako že mu (Nečasovi, pozn. red.) teď choděj ty zprávy a von šéf je takovej opatrnej a dyť ho znáte, a víš, takový pindy mindy ve finále, jakoby.“

Trojice mužů tedy poté na záznamu řešila, že jsou podle všeho předseda vlády a jeho blízcí údajně rozladění z jejich aktivit.

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová u soudu

„Máme si dávat větší pozor,“ konstatoval na záznamu Jindra a Michal mu přitakal: „Máme teďka, přesně tak, nosit prachy, ideálně nosit prachy, zabít Randáka a všechny protikorupčníky, totálně loajálně je podporovat a ještě u toho nebýt vidět.“

Narážel tím nejspíš na fakt, že někdejší šéf civilní rozvědky Karel Randák začal v té době pracovat pro Nadační fond proti korupci založený miliardářem Karlem Janečkem, který se zaměřil právě hlavně na aktivity Ivo Rittiga a jeho okolí.

Sám lobbista na záznamu řeší své případné osobní setkání s Nagyovou, které během hovoru napíše podle odposlechů i SMS, že „chce schůzku“.

„Co s tím, hoši, uděláme,“ ptal se Rittig zbylých dvou mužů. A Michal mu odpověděl: „Nůž na krk, ty stará krá.., takhle si s náma hrát nebudeš, nebo tak.“

Jindra ale následně v odposlechu doporučuje přestat „ji chvíli zásobovat“. „Jako vyslat jí tam jakoby signál ve stylu: no tak, říkali jste pokyn, že se máme stáhnout, tak se stahujem,“ podotkl Rittigův přítel a obchodní partner.

„Nevěrohodná výpověď“

Prvním na řadě při úterních neveřejných výpovědích byl bývalý šéf Úřadu vlády Lubomír Poul, který se ale v jednací síni zdržel jen pár minut a podle všeho odmítl s odkazem na hrozbu trestního postihu vypovídat.

Téměř hodinu se pak před soudem zdržel ministr zemědělství Nečasovy vlády za ODS Petr Bendl, jehož jméno Rittig a spol. skloňovali v odposleších velmi často. A více než dvě hodiny pak vypovídal samotný Nečas, který poté odmítl médiím cokoli sdělit.

Přítomní olomoučtí vrchní žalobci však měli o pravdivosti jeho slov před soudem své mínění. Poukazovali především na to, že Nečas zřejmě opět bránil svou nynější manželku, obžalovanou Janu Nečasovou.

„Jeden ze svědků, který byl motivován spíš těmi osobními vazbami k rodinnému příslušníkovi, který je obžalován, podle našeho názoru nevypovídal věrohodně. Každopádně ta výpověď neodpovídá jiným skutkovým okolnostem, které jsou zjištěny v tomto trestním řízení,“ uvedl v reakci na výpověď Nečase dozorový žalobce případu Rostislav Bajger. Jméno někdejšího šéfa ODS a vlády však výslovně nezmínil.

Reklama

Výběr článků

Načítám